UMRO ČUVENI BUDISTIČKI UČITELJ: Njegov život ostaće obeležen MRAČNIM OPTUŽBAMA njegovih sledbenika
Sogijal Rinpoče, Foto: Facebook / Sogyal Rinpoche

optužen za seksualno zlostavljanje

UMRO ČUVENI BUDISTIČKI UČITELJ: Njegov život ostaće obeležen MRAČNIM OPTUŽBAMA njegovih sledbenika

Optužbe o fizičkom i seksualnom zlostavljanju pratile su Lakara

Objavljeno:

Sogijal Lakar, tibetanski budistički učitelj optužen za fizičko i seksualno zlostavljanje, umro je u 72. godini života.

Lakar, poznatiji kao Sogial Rinpoče, prodao je milione knjiga i nadaleko je bio prepoznat kao najpoznatiji tibetanski budistički učitelj nakon Dalaj Lame.

Ali optužbe o fizičkom i seksualnom zlostavljanju pratile su Lakara, iako on nikada nije proglašen krivim za bilo koji zločin. Istraga koju je naručila njegova grupa zaključila je da su je zlosavljao neke svoje sledbenike.

U saopštenju na njegovoj Fejsbuk stranici navedeno je da je Lakar umro u Tajlandu u sredu nakon što je pretrpeo plućnu emboliju. Bio je na lečenju od raka debelog creva.

Rođen je u Tibetu 1947, za njega su mnogi verovali da je inkarnacija Terton Sogial Lerab Lingpa, učitelja 13. Dalaj Lame. Studirao je komparativnu religiju na Univerzitetu u Kembridžu i skupio dosta sledbenika.

Njegova knjiga Tibetanska knjiga življenja i umiranja prodata je u više od 3 miliona primeraka. Ali optužbe za nasilničko ponašanje usledile su ubrzo.

Žena je 1994. podnela tužbu protiv Lakara u iznosu od 10 miliona američkih dolara zbog seksualnog, mentalnog i fizičkog zlostavljanja. Slučaj je rešen van suda. Njegova reputacija se srušila pre dve godine, kada su se pojavile dodatne optužbe o njegovom zlostavljačkom ponašanju.

Nezavisna istraga advokata koju je naručila Rigpa, budistička organizacija koju je pokrenuo Lakar, otkrila je da je počinio ozbiljne zloupotrebe.

- Neki studenti ... bili su izloženi ozbiljnom fizičkom, seksualnom i emocionalnom zlostavljanju od strane njega - navedeno je u izveštaju, dodajući da stariji članovi grupe nisu postupili povodom toga uprkos tome što su bili svesni šta je radio.

Uprkos navodima, mnogi Lakarovi sledbenici ostali su mu verni.

- Znam da će nas i dalje voditi mudrošću i što je najvažnije ljubavlju - napisao je jedan pratioc na Fejsbuku nakon njegove smrti.

Ali Mari Finigan, koja je pomogla pokretanje Lakarove karijere u Londonu 1970-ih i nedavno je napisala knjigu Seks i nasilje u tibetanskom budizmu, rekla je za BBC da je Lakar harizmatičan i nasilnički "vođa kulta".

- Saosećam sa svima koji su skrhani njegovim odlaskom, ali moram reći da njegova smrt ne menja moja osećaja prema njegovom životu - rekla je.

- Zloupotrebio je drevnu duhovnu tradiciju da bi se predao svojoj požudi za moći, novcem i seksualnim zadovoljstvom - dodala je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.