BOLSONARO NA PUTU DA POSTANE NAJOMRAŽENIJI PREDSEDNIK SVETA: Ono što je rekao o PLEMENIMA je baš grozno
Protesti protiv Bolsonara u Indiji, Foto: EPA/PIYAL ADHIKARY

brazilski tramp

BOLSONARO NA PUTU DA POSTANE NAJOMRAŽENIJI PREDSEDNIK SVETA: Ono što je rekao o PLEMENIMA je baš grozno

Bolsonaro se u utorak sastao s guvernerima država u amazonskoj regiji kako bi razgovarali o požarima i slušao ih kako se žale na rezervate za domoroce

Objavljeno:

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro kritikovao je politiku svoje zemlje prema zaštiti autohtonog stanovništva, navodeći da je strane sile koriste da ograniče ekonomiju Brazila i daju plemenima preveliku količinu zemlje.

Bolsonaro se u utorak sastao s guvernerima država u amazonskoj regiji kako bi razgovarali o požarima i slušao ih kako se žale na rezervate za domoroce, tvrdeći da ometaju razvoj, prenosi AP.

Bolsonaro je rekao da je "mnogo rezervata smešteno strateški" i da je "neko to sredio".

Nije precizirao koje bi strane sile mogle biti umešane.

Predsednik je rekao da domorodački narodi "ne govore naš jezik, ali uspeli su da uzmu 14 odsto naše nacionalne teritorije", i dodao da je jedan od ciljeva ovoga "da nas ošteti".

Bolsonaro se više puta zalagao za "otvaranje" zemlje urođeničkih plemena za poljoprivredu i rudarstvo i tvrdio da će to biti koristi ljudima koji žive tamo.

Brazilske vlasti saopštile su u utorak da su spremne da prihvate stranu pomoć u borbi protiv požara u Amazoniji, ali samo ako bi Brazil mogao da odredi kako će se trošiti.

Rojters ocenjuje da je to očigledan pokušaj da se "izgladi" javna rasprava između brazilskog i francuskog predsednika.

Ovi komentari objavljeni su nakon što su guverneri država u brazilskom Amazonu rekli predsedniku Bolsonaru da im je potreban novac za borbu protiv rekordnih požara u najvećoj tropskoj prašumi na svetu.

- Brazilska vlada, preko svog predsednika, otvorena je za dobijanje finansijske podrške od organizacija i zemalja. Tim novcem, kada uđe u zemlju, u potpunosti će upravljati brazilski narod - rekao je portparol predsednika.

Drugi diplomatski izvor u Braziliji rekao je za Rojters da je brazilska vlada takođe prihvatila 10 miliona funti od Britanije za borbu sa požarima.

Predsednička kancelarija nije bila odmah dostupna za komentar.

Bolsonaro je prethodno u utorak izjavio da će Brazil prihvatiti ponudu G7 od 20 miliona dolara za borbu protiv požara u Amazoniji, ali samo ako francuski lider Emanuel Makron povuče, kako je ocenio, uvredljive komentare.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.