Panika u Japanu: Sve više radnika ubija se jer previše radi! (FOTO) (GIF)

NISU NI ONI SAVRŠENI

Panika u Japanu: Sve više radnika ubija se jer previše radi! (FOTO) (GIF)

Potražnja za radnom snagom velika ali, zbog slabe primene Zakona o radu, firme previše iskorišćavaju radnike, što nekad ima veoma tragične posledice. Upoznajte fenomen "Karoši"
Objavljeno: 13:05h

Rekordan broj zahteva za odštetama zbog smrti od previše rada - fenomena zvanog "karoši" beleži se u Japanu, i sve više zahvata mlade radnike oba pola. Potražnja za radnom snagom je najviša od 1991. godine, ali zbog slabe primene Zakona o radu neke firme previše iskorišćavaju zaposlene što nekad ima tragične posledice. 30 bizara mogućih samo u Japanu! Od 15. vam neće biti dobro! (FOTO) (GIF) (VIDEO) Prošle godine dostignut je rekordan broj zahteva za odštetom zbog fenomena "karoši" - 1456, objavilo je japansko Ministarstvo rada, i to najčešće u sektorima u kojima hronično fali radnika, poput zdravstva, javnih službi, špedicije i građevine.

Sekretar nacionalnog veća za žrtve karošija Hiroši Kavahito smatra kako je stvaran broj verovatno 10 puta veći, jer vlasti ne čine dovoljno i nerado priznaju incidente. On se, kao advokat, karošijem bavi od 1980. godine i tvrdi kako su pre, u 95 odsto slučajeva, žrtve bili sredovečni muškarci na kancelarijskim poslovima, dok danas 20 odsto otpada na žene. U Japanu ne postoji zakonsko ograničenje broja radnih sati, a Ministarstvo prepoznaje dve vrste karošija - smrt kao posledica kardiovaskularnih bolesti povezanih sa preteranim radom i samoubistvo zbog poslovnog stresa. Broj takvih samoubistava je porastao za 45 odsto među mladima do 29 godina a za oko 39 odsto među ženama, pokazale su statistike.
Problem se pogoršava podelom radnika na dve kategorije: stalno zaposlene i one sa ugovorima na određeno vreme, što su najčešće žene i mladi. U 2015. godini ovih drugih je bilo 38 odsto (od kojih 68 odsto žena), što je rast od 1990. kad ih je bilo 20 odsto. Advokati i aktivisti upozoravaju da poslodavci varaju radnike oglašavajući posao sa punim radnim vremenom i razumnim brojem radnih sati, da bi im kasnije ponudili ugovor sa dužom satnicom i često neplaćenim noćnim smenama i vikendima.
Mladi često pristaju na to zbog nedostatka iskustva, a žene jer pokušavaju da se vrate na tržište rada posle trudnoće, zbog čega misle da će teško dobiti priliku na dugom mestu. (Espreso.co.rs / Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.