PISCA MUČE VEĆ SEDAM MESECI, SADA SU GA OPTUŽILI DA JE ŠPIJUN: Ovo se dešava u Kini kada ste popularni na Tviteru
Jang Hengjun, Foto: AP

jang hengjun

PISCA MUČE VEĆ SEDAM MESECI, SADA SU GA OPTUŽILI DA JE ŠPIJUN: Ovo se dešava u Kini kada ste popularni na Tviteru

U januaru je njujorški pisac otputovao u Kinu sa suprugom i njenim detetom - oboje su kineski državljani - i tada je pritvoren na aerodromu u Guangžuu

Objavljeno:

Kinesko-australijski pisac Jang Hengjun službeno je uhapšen pod optužbom za špijunažu u Kini nakon višemesečnog pritvora, potvrdila je Australija.

Australijski državljanin nalazi se u Pekingu od januara pod „oštrim uslovima“, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarka spoljnih poslova Maris Pejn rekla je da je Australija "veoma zabrinuta i razočarana" saznanjem o hapšenju.

- Imamo ozbiljne brige za dobrobit Janga i za uslove pod kojima se on drži u pritvoru - rekla je ona.

Pristalice Janga rekli su za BBC-u da je formalno hapšenje 23. avgusta bilo očekivano. Bio je u pritvoru bez optužbe više od sedam meseci, tokom kojih je Kanbera više puta pritiskala Peking da ga pusti na slobodu.

Jang, romanopisac i bivši kineski diplomata, živeo je van svoje matične države više od decenije, ali održavao je popularan blog o kineskim aktuelnostima i međunarodnim odnosima. Bio je aktivan na kineskim društvenim medijima i Tvitteru, gde je imao više od 130.000 pratilaca i bio je poznat kao "pregovarač o demokratiji".

Ali poslednjih godina nije bio direktno kritičan prema kineskim vlastima. U januaru je njujorški pisac otputovao u Kinu sa suprugom i njenim detetom - oboje su kineski državljani - i tada je pritvoren na aerodromu u Guangžuu.

Kina je dozvolila australijskim konzularnim zvaničnicima da ga posete, ali uskraćen je pristup porodici i advokatima. Očekuje se da će sada biti premešten u državni zatvor, rekle su njegove pristalice.

Njegov prijatelj, sidnejski akademik Feng Čongii, rekao je za BBC da veruje da je tokom pritvora bio podvrgnut mučenju i neljudskom postupanju.

- Jang je hrabra osoba i psihološki veoma jak - rekao je Feng.

- On je već izdržao torturu i ispitivanje u poslednjih sedam meseci, a nije se predao. Mislim da bi bio spreman da se suoči sa bilo kojim oblikom kazne koji mu je izrekla kineska vlada.

Sugerisao je da je hapšenje Janga deo akcije Pekinga protiv kineskih aktivista i pisaca u inostranstvu.

- Pošto je imao značajan uticaj na mreži, bio je na meti. Šta god da mu se sada desi sve zavisi od pritiska koji vrši australijska vlada i međunarodna zajednica - rekao je Feng.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.