NAJVAŽNIJA PRESUDA PROTIV KOMPANIJE U SAD: Optuženi su za 6.000 PREDOZIRANJA, reklamirali OPASNU DROGU
Sudija je doneo presudu protiv kompanije, Foto: AP

DŽONSON I DŽONSON

NAJVAŽNIJA PRESUDA PROTIV KOMPANIJE U SAD: Optuženi su za 6.000 PREDOZIRANJA, reklamirali OPASNU DROGU

Opioidi su navedeni u gotovo 400.000 smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD od 1999. do 2017. godine

Objavljeno:

Američki sud izrekao je kaznu od 572 miliona dolara farmaceutskoj kompaniji Džonson i Džonson (Johnson & Johnso) zbog njenog udela u podsticanju krize zavisnosti od opioida u državi Oklahomi.

Odmah posle objavljivanja presude sinoć kompanija je saopštila da će se žaliti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

To je prvi slučaj koji je stigao do suda u hiljadama tužbi protiv prizvoĐača i distributera opioida, prepisivanim za umanjenje bola kod pacijenata.

Opioidi su navedeni u gotovo 400.000 smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD od 1999. do 2017. godine, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Od 2000. godine oko 6.000 ljudi u Oklahomi umrlo je od predoziranja opioidima, prema advokatima te američke države.

Ranije ove godine država Oklahoma postigla je dogovor sa proizvođačem Oksikontina, kompanijom "ParĐu Farma" za 270 miliona dolara i kompanijom "Teva Famasjutikal" za 85 miliona dolara tako da je firma Džonson i Džonson ostala jedina optužena u tom slučaju.

Za vreme sedmondedeljnog sudjenja advokati za državu Oklahomu su iznosili argument da je firma Džonson i Džonson srpovodila višegodišnju marketinšku kampanju gde je umanjivan rizik od sticanja zavisnosti od tih lekova za ublažavanje bola i promovisala njihove dobre strane.

Advokati su naveli i da su lekari prepisivali suvše tih lekova, što je dovelo do skoka smrtnih slučajeva od predoziranja u Oklahomi, navodi BBC.

Kompanija Džonson i Džonson je negirala da je radila bila šta nezakonito, navodeći da su njene marketinške tvrdnje zasnovane na naučnoj osnovi i da su njeni lekovi protiv bola Duradžesik i Nusinta, predstavljali samo malil deo opioida prepisanim u Oklahomi.

Sudija okružno suda u Normanu, u Oklahomi pocenio je da je kompanija Džonson i Džonson svojim delovanjem ugrozila zdravlje i bezbednost hiljada gradjana Oklahome, za koje kriza sa opioidima predstavlja neposrednu opasnost i pretnju.

Novac od kazne će biti upotrebljen za lečenje zavisnika od opioida, rekao je on.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.