ZARONILI SU U DŽINOVSKU RUPU U OKEANU: Otkrili su nešto od čega vam neće biti DOBRO!
Grupa ronilaca nedavno je istražila Plavu rupu, Foto: Printscreen/Instagram

neverovatno

ZARONILI SU U DŽINOVSKU RUPU U OKEANU: Otkrili su nešto od čega vam neće biti DOBRO!

Ukoliko temperatura mora na vreme opadne, korali mogu da prežive...

Objavljeno:

Grupa ronilaca nedavno je istražila Plavu rupu (Blue Hole) u Velikom koralnom grebenu kod Australije. Duboka rupa u morskom dnu nalazi se 200 kilometara severoistočno od ostrva Dejfrim, a u njoj se krije pravi mali čarobni svet korala.

Reč je o velikoj šupljini u morskom dnu, otvorenoj prema površini, okruženoj ostrvcima sačinjenim od krečnjaka ili od koralnog materijala. Nastala je tokom poslednjeg ledenog doba kada je nivo mora bio osetno niži nego što je danas.

Tokom vremena, dok je to područje bilo kopno, kiše i hemijski nagrizajuće materije rastopile su krečnjaččko tlo i stvorile su velike špilje. Nakon nekog vremena svod tih špilja je popustio, pri čemu su nastale ovakve podmorske provalije. A s postepenim otopljavanjem nakon završetka ledenog doba, ove šupljine su se ispunile vodom jer je nivo mora počeo nezaustavljivo da raste.

Independent navodi da je Džoni Gaskel, morski biolog iz Australije, podelio na Instagramu fotografiju uz koju je dopisao:

– Plavu rupu su geolozi ranije opisivali navodeći da je možda starija čak i od čuvene Velike plave rupe u Belizeu. Ovo mesto je jedno od najslabije istraženih delova Velikog koralnog grebena. Kako bismo stigli do ovog mesta morali smo da putujemo 10 sati tokom noći da bi nas dočekalo savršeno vreme i savršena plima. I vredilo je.

On je napisao i to da su zidovi ove rupe pod morem vrlo nalik lokaciji koju su istraživali nekoliko nedelja ranije, samo što je ova rupa dublja i skoro savršeno okrugla.

– Juče smo ronili nešto dublje od 20 metara, pre nego što smo naišli na sedimente koji su nas polako usmeravali prema središtu. Bilo je divno videti zdrave koralne kolonije – rekao je Gaskel.

Tako dolazi do bleđenja koralja. Ukoliko temperatura mora na vreme opadne, korali mogu da prežive.

No, za one korale kod kojih je proces uzeo previše maha, više nema spasa.

“Plava rupa” u Belizeu široka je 300 metara i 125 metara duboka. Smatra se najvećom takvom u svetu, dok je najdublja na svetu podmorska rupa u Južnokineskom moru, duboka 301 metar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.