RUSKI LEKARI OZRAČENI, NIKO IH NIJE ZAŠTITIO OD RADIJACIJE! U jezivoj ISPOVESTI ispričali šta se događa u RUSIJI
Eksplozija je oslobodila radijaciju, Foto: AP

NAKON EKSPLOZIJE NA SEVERU ZEMLJE

RUSKI LEKARI OZRAČENI, NIKO IH NIJE ZAŠTITIO OD RADIJACIJE! U jezivoj ISPOVESTI ispričali šta se događa u RUSIJI

Pet nuklearnih inženjera poginulo je 8. avgusta prilikom testiranja motora na nuklearni pogon u Njonoksi, a ranjeno je još šest osoba

Objavljeno:

Ruski lekari koji su lečili žrtve zračenja nakon eksplozije na severu Rusije, nisu imali zaštitu i sada se boje da su i sami ozračeni, javlja BBC.

Pet nuklearnih inženjera poginulo je 8. avgusta prilikom testiranja motora na nuklearni pogon u Njonoksi, a ranjeno je još šest osoba. Predsednik Vladimir Putin priznao je da je testiranje bilo povezano s novim oružanim sistemom, ali je malo službenih podataka dostupnih javnosti.

Stručnjaci u Rusiji i na Zapadu kažu da je test najverovatnije povezan s novom balističkom raketom 9M730 Burevestnik na nuklearni pogon koju je NATO nazvao "Skyfall". Prošle godine Putin je rekao da će nova tehnologija dati projektilu neograničen domet.

Šest dana nakon eksplozije ruska meteorološka služba Rosgidromet otkrila je povećan nivo radijacije koja je porasla 16 puta u odnosu na normalne vrednosti u gradu Severodvinsku, udaljenom nešto manje od 50 km od mjesta eksplozije.

Prema službenim podacima, zračenje koje je stiglo do Severodvinska nije bilo dovoljno veliko da uzrokuje radijacijsku bolest.

Dvojica lekara u Arkhangelsku koji su želeli da ostanu anonimni, razgovarali su s novinarem BBC-ja o primanju i obradi žrtava radijacije. Lekari su naveli da je najmanje 90 ljudi došlo u kontakt sa žrtvama radijacije, ali da pre toga nitko od njih nije bio upozoren na rizik od kontaminacije.

Zdravstveni radnici o kojima je ovde reč su civilni, a ne vojni službenici. Pacijenti su dopremljeni u bolnicu u Arkhangelsku nazvanu Semaško verovatno zato što je ona imala nužnu opremu za slučajeve radijacije.

- Ne želimo da nam sledeći put dovedu ne troje već desetero ljudi, i ne daj Bože, ponovno sakriju informacije od nas - rekao je jedan lekar.

Stepen tajnosti povezan s eksplozijom doveo je do njenog uspoređivanja s katastrofom u Černobilju iz 1986. godine, kada je istina o radijaciji polako "isplivala na površinu". Arkhangelski lekari rekli su da je odmah bilo jasno da su trojica primljenih pacijenata u lošem stanju. Lekari su ih pregledali na hitnom prijemu, a zatim prebacili u operacijsku salu.

- Slika radijacije se razvijala kroz sate. Krvni testovi pokazivali su da se svakih sat vremena smanjuje broj ovih ili onih ćelija. To je ukazivalo na vrlo visoku dozu zračenja - rekli su.

Ali dežurna je služba nastavila da prima ostale pacijente još oko sat vremena dok nije postalo jasno da su sva trojica primljenih pacijenata primila jako visoku dozu zračenja. Bolnica je istovremeno rešavala komplikacije trudnica i druge zdravstvene probleme ostalih pacijenata.

Bolničko osoblje nastavilo je da leči žrtve, a kako bi se zaštitili, morali su da improvizuju pa su, recimo, koristili maske za lice iz pribora za hitnu pomoć koja je bila u helikopteru za hitne slučajeve. Dan nakon primanja tri su žrtve prebačene u bolnicu u Moskvi koja ima specijaliste za radijacijsku bolest.

Njihovo stanje u ovom trenutku nije poznato javnosti. Kasnije je vojni tim izvršio dekontaminaciju bolnice. Medicinari su rekli da su u bolnici uklonjeni odeća žrtava i nosila.

Lekari su upozorili da je u opasnosti i osoblje zaduženo za čišćenje jer su oni jednostavno skupljali vreće s radioaktivnim stvarima i iznosili ih.

Drugi lekar je naveo da je bolničko osoblje sada pod stresom jer zna da nije imalo nužne informacije za postupanje u takvim slučajevima. Dve nedelje nakon eksplozije rusko ministarstvo zdravstva saopštilo je da niko od lekara u arkhangelskim bolnicama nije primio po život opasnu dozu zračenja.

U ponedeljak je međunarodna nuklearna agencija izvestila da su dve ruske stanice za praćenje radijacije najbliže Njonoksi nestale iz mreže nakon eksplozije. Ovo je otkriće samo pojačalo sumnje da bi zračenje moglo biti teže nego što je službeno prijavljeno.

Organizacija za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih eksperimenata (CTBTO) rekla je da je nakon tehničkog kvara na lokacijama za praćenje radijacije usledio kvar na još dve takve stanice. Ujedno je organizacija tvitala animaciju koja je prikazala potencijalni radioaktivni oblak nastao zbog eksplozije.

Službena Rusija je zaključila samo da testiranje naoružanja nije posao ove organizacije, odnosno CTBTO-a.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.