ŠTA JE ZAJEDNIČKO OVIM GENIJALCIMA? Jedna stvar ih povezuje, nikad ne biste pogodili koja
Svi su oni Romi: Ava Gardner, Zlatan Ibrahimović i Čarli Čaplin, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

razotkrivanje

ŠTA JE ZAJEDNIČKO OVIM GENIJALCIMA? Jedna stvar ih povezuje, nikad ne biste pogodili koja

Nisam zgodan, ali kada me žene čuju kako sviram dolaze mi puzeći

Objavljeno:

Za njih kažemo da vole život, pesmu i igru, ali ne i da su majstori sa loptom, kičicom ili gitarom.

Reč je o narodu koji je poreklom iz Indije, a jedina knjiga koju su poneli iz svoje postojbine je jezik. Kulturu naroda, čiji naziv u prevodu znači "čovek", čine jezik, muzika, religija i mitovi.

Njihova zastava je plavo-zelena sa točkom u sredini, a himna "Đelem-đelem".

Pisci, naučnici, umetnici, predsednici države

Od 1956. do 1961. godine predsednik Brazila bio je Žuselino Kubiček de Oliveira, čovek za vreme čije vladavine je država bila stabilna i ekonomski napredovala. Poznat je po utemeljenju Brazilije, novog glavnog grada, nazivajući ga “ocem” modernog Brazila. Majka mu je bila češki disident romskog porekla koje je on sa ponosom isticao, a jedan od najlepših mostova u Brazilu nazvan je po njemu.

Džon Banjan, poznati engleski pisac čije je delo ”Hodočasnikova putovanja” jedno od najviše prevođenih dela posle Biblije, španski pesnik Antonio Maćado i Jon Budaj Deleanu, koga Rumuni slave kao svog Homera, bili su Romi. Prva velika ruska matematičarka, prva žena profesorka u severnoj Evropi, prva žena urednica naučnog časopisa, bila je Sofija Kovalevskaja, a danski profesor na Odseku zoofiziologije August Krog 1920. godine dobio je Nobelovu nagradu u oblasti medicine. Oboje su bili Romi.

Pablo Pikaso, jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka i jedan od osnivača kubizma, kao i Nikolo Paganini, čuveni violinist i kompozitor i prema mišljenju mnogih jedan od najvećih virtuoza svih vremena koga su žene opsedale a on se “branio” rečima: “Nisam zgodan, ali kada me žene čuju kako sviram dolaze mi puzeći”, bili su takođe Romi.

foto: Wikipedia

Đango Rajnhart, koji nije znao da čita note i svirao je samo sa dva prsta (pošto su mu mali i domali bili paralizovani), smatra se jednim od najvećih džez-gitarista svih vremena. I nikome nije bilo bitno to što je Rom.

Najveća zvezda nemog filma u Holivudu Čarli Čaplin, kome je 1975. godine engleska kraljica Elizabeta II dodelila čin viteza kao jednom od najzaslužnijih građana Velike Britanije, kao i Majkl Kejn, glumac koji je osvojio dva “Oskara” i tri “Zlatna globusa” i dobio titulu sera 2000.godine, bili su Romi.

foto: upload.wikimedia.org

Ava Gardner, glumica koju mnogi smatraju jednom od deset najseksipilnijih žena svih vremena i Natali Vud, bez koje bi “Buntovnik bez razloga” bio nezamisliv, javno su se deklarisale kao Romknje. Tu je i Rita Hejvort , seks simbol 40-ih godina. Ostvarila je 71 ulogu, a njen najpoznatiji film je „Gilda“ iz 1946. koji je poznat po njenom senzualnom svlačenju jedne rukavice.

Roni Vud, gitarista legendarnog sastava “Rolling Stones”, je od kolega iz grupe za 60. rođendan na poklon dobio karavan, kako bi ispunio svoju želju da svet, kao i njegovi preci, proputuje karavanom.

Jul Briner, najpoznatiji filmski “ćelavac” koji je za ulogu kralja Siama dobio “Oskara” (pomenutu ulogu je u mjuziklu „Kralj i ja“ odigrao 4.625 puta) bio je proglašen za počasnog predsednika Svetskog saveza Roma i na toj funkciji ostao do kraja života (1985.godine).

Svi su oni bili Romi. A mi ih znamo i divimo im se po onome šta su radili i šta su iza sebe ostavili, a ne po tome šta su bili.

Možda Romi oko nas svetu nisu poznati, ali nama jesu. Žive u našem komšiluku, deo su naših života, hteli mi to ili ne. I umesto što ih zovemo ciganima, gurbetima, čergarima, setimo se da pripadaju narodu čije ime u prevodu znači - čovek.

Romska reprezentacija snova

Jedan sportski časopis je svojevremeno “sastavio” reprezentaciju kojoj bi pozavidele i najjače ekipe najvažnije sporedne stvari na svetu. Oni bi, da su igrali na nekom svetskom prvenstvu, imali dobre šanse da osvoje jedno od prva tri mesta. “Ulazna karta” za reprezentaciju bilo je njihovo romsko poreklo.

Tako bi u sastav prvog tima Romske reprezentacije ušli Serhio Asenjo, Banelo Nikolita, Vilmos Vašnak, Emin Nuri, Alesandro Nesta, Andre Pirlo, Rikardo Kvarežma, Hose Antonio Rejes, Zlatan Ibrahimović, Hesus Navas i Pjer Andre Žinjak. Imali bi i jaku klupu – Keni Stamatopulos, Predrag Luka, Kristos Pasaloglu, Ćiprian Marika, Dani Guiza, Ivo Pekalski i David Vaireleš.

foto: Reuter/Nick Turchiaro

I stručni štab bi bio dostojan ovakve reprezentacije – Hristo Stoičkov i Georgij Hadžija, dok bi im asistent bio Fabio Liverani. Tu bi se našli i Dejan Osmanović, Aljoša Asanović, Erik Kantona, Ilie Dumitresku, Mariuša Lakatuša.

BONUS VIDEO:

Zasadi drvo

(Espreso.co.rs/Rominfomedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.