NIKAD NIKO NIJE OVAKO PONIZIO TRAMPA: Donald će zapamtiti premijerku Danske!
Američki predsednik, Foto: Printscreen/youtube

apsurdnost

NIKAD NIKO NIJE OVAKO PONIZIO TRAMPA: Donald će zapamtiti premijerku Danske!

Oglasila se i danska premijerka Mete Frederiksen poručivši da Grenlad nije na prodaju, a da je ideja da se proda SAD apsurdna

Objavljeno: 07:35h

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je komentarisao ideju o kupovini Grenlanda od Danske, navodeći da to nije prioritet njegove administracije, ali da je "strateški interesanto".

Tramp je novinarima rekao da je ta tema iskrsla u razgovoru unutar njegove administracije, kako prenose mediji.

"Ta ideja se pojavila i...strateški je interesantna", kazao je Tramp, preneo je Rojters.

Američki predsednik je naveo da Grenland predstavlja ekonomski teret za Dansku koja, kako kaže, zbog toga gubi skoro 700 miliona dolara godišnje, navodi AP.

Prethodno je ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou potvrdio da Tramp "želi da razmotri" kupovinu Grenlanda, iako su sa tog ostrva poručili da nisu na prodaju.

Potom se oglasila danska premijerka Mete Frederiksen poručivši da Grenland nije na prodaju, a da je ideja da se proda SAD apsurdna.

"Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski. Grenland pripada Grenlandu. Iskreno se nadam da nisu mislili ozbiljno", rekla je Frederiksen za list Sermitsiak tokom posete Grenlandu, koji je u sastavu Kraljevine Danske.

Tramp stiže u posetu Kopenhagenu početkom narednog meseca, kada bi trebalo da se Frederiksen i premijerom Grenlanda Kimom Kilsenom razgovara o Arktiku.

Kudlou je za Foks njuz sandej rekao da ne želi da predviđa šta bi moglo da se dogodi, ali je rekao da je Grenland, koji se nalazi između Atlantskog i Severnog ledenog okeana, "strateško mesto" sa "mnogo vrednih minerala".

Nakon što je Vol strit džurnal nedavno objavio da je Tramp zainteresovan za kupovinu Grenlanda od Kraljevine Danske, šefica diplomatije Grenlanda poručila je da to ostrvo nije na prodaju.

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.