Premijer Islanda podneo ostavku nakon afere Panamski papiri (FOTO)

intenzivni pritisak

Premijer Islanda podneo ostavku nakon afere Panamski papiri (FOTO)

"Panamski papiri" pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka"
Objavljeno:

Posle intenzivnih pritisaka da odstupi posle objavljivanja "Panamskih papira", premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson podneo je ostavku, javlja Si-En-En. Premijer i ministar finansija Bjarni Benediktson navedeni su u finansijskim dokumentima poznatim kao "Panamski papiri". Američka moć: Od Islanda prave špijunsku bazu! (FOTO) Prema podacima koji su procurili, Gunlaugson (41) i njegova supruga Ana Sigurlaug Palsotir kupili su ofšor-kompaniju "Vintris Ink." na Devičanskim ostrvima u decembru 2007. godine. Krajem 2009. godine Gunlaugson je prodao svoj udeo od 50 odsto supruzi za simboličnu sumu od jednog dolara, prenosi AFP.

Zamera mu se što kada je izabran u parlament u aprilu 2009. godine, kao član Progresivne stranke desnog centra, nije prijavio udeo u vlasništvu holdinga. Skandal sa "Panamskim papirima" izazvao je brojne demantije svetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše. "Panamski papiri" pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od devedesetih, navodi na svom sajtu (ICIJ) koji obuhvata 100 dnevnih listova.
Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza. (Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.