PUCNJAVA NA SVE STRANE: Na pomolu je novi veliki rat! Jedan vojnik poginuo!
Indija je danas počela s postepenim ukidanjem ograničenja slobode kretanja i komunikacija koja su u Kašmiru uvedena uoči odluke o ukidanju autonomije, Foto: Profimedia

zahuktalo se

PUCNJAVA NA SVE STRANE: Na pomolu je novi veliki rat! Jedan vojnik poginuo!

Dva regionalna rivala često pucaju preko linije razdvajanja u Kašmiru, podeljenoj teritoriji na koju i Nju Delhi i Islamabad polažu pravo

Objavljeno:

Indijska vlada je saopštila da su indijske i pakistanske snage danas razmenile "intenzivnu" paljbu u Kašmiru, gde se tenzije ne stišavaju otkako je Nju Delhi 5. avgusta snizio nivo autonomije tog himalajskog regiona.

Dva regionalna rivala često pucaju preko linije razdvajanja u Kašmiru, podeljenoj teritoriji na koju i Nju Delhi i Islamabad polažu pravo.

Međutim, jedan visoki indijski zvaničnik je rekao da se "razmena vatre" danas popodne može oceniti kao "intenzivna".

Prema izveštajima, jedan indijski vojnik je poginuo. Pakistan za sada nije komentarisao dešavanja na granici. Indijska vlada je 5. avgusta objavila ukidanje autonomije indijskog Kašmira, većinski muslimanskog regiona oko kog su Indija i Pakistan vodili dva od svoja tri rata.

Situacija u Kašmiru je bila povod za sinoćni hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, prvi s tom temom od indijsko-pakistanskog rata 1971, a predsednik SAD Donald Tramp je pozvao obe strane da "bilateralnim razgovorima smanje tenzije".

Indija je danas nagovestila da bi mogla ponovo razmotriti svoju doktrinu da neće prva upotrebiti nuklearno oružje. "Indija se striktno pridržava te doktrine. Buduća dešavanja zavise od okolnosti", upozorio je ministar odbrane Radžnat Sing.

Indija je danas počela s postepenim ukidanjem ograničenja slobode kretanja i komunikacija koja su u Kašmiru uvedena uoči odluke o ukidanju autonomije.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.