AKO OVO PUKNE, ODE SVE DOĐAVOLA! Putin ima NOVO ORUŽJE od kojeg DRHTI CEO SVET, a TRAMP čupa KOSU (VIDEO)
Kažem vam lepo, nemojte da me nervirate: Vladimir Putin, Foto: Printscreen

monstruozno

AKO OVO PUKNE, ODE SVE DOĐAVOLA! Putin ima NOVO ORUŽJE od kojeg DRHTI CEO SVET, a TRAMP čupa KOSU (VIDEO)

Kada je svoju ideju predložio admiralu on je bio "šokiran i zgrožen nemilosrdnim masovnim klanjem"

Objavljeno:

Scenario koji se dogodio nedavno u Rusiji podseća na nešto što smo već videli. Vlasti su objavile da se dogodila eksplozija u udaljenom centru za testiranje raketa na severu zemlje, i da je došlo do ispuštanja radioaktivnih čestica.

Tada su rekli da je poginulo dvoje ljudi, a taj se broj ubrzo povećao na sedam. Stigla je naredba za evakuaciju obližnjeg sela, da bi zatim stanovnicima rekli da ostanu gde jesu. Američki stručnjaci veruju kako je nesreća povezana sa testiranjem prototipa nuklearne krstareće rakete Burevestnik, koja je članicama NATO-a poznata pod nazivom Skyfall.

Putin ju je nazvao "novom vrstom oružja", nevidljivom raketom sa gotovo neograničenim dometom koja vrlo lako može izbeći američku odbranu. Kada je prvi put najavljen prošle godine, neki zapadnjački stručnjaci vest su posebno teško primili, i kako piše Vašington post, počeli hiperventilirati.

"To je značajno tehničko dostignuće. Ova oružja su novost, potpuna novost", tvrdio je jedan.

foto: Printscreen

Zapravo su ta oružja povratak u rane dane Hladnog rata, u kojima su SAD početkom 60-ih razvile nuklearne krstareće rakete. Projekt Pluto bio je deo programa Pentagona poznatog pod nazivom Supersonic Low Altitude Missile - SLAM. Rad na njima prekinut je 1964. godine pre nego su uopšte poletele. Krstareće rakete na nuklearni pogon tada nisu bile dobra ideja, a nisu ni sada.

Uprkos tome reč je o impresivnom oružju. Tokom SLAM-a radilo se na razvoju raketa veličine lokomotive koje su bile trostruko brže od tadašnjih, i putem izbacivale hidrogenske bombe uz radijaciju. Taj projekat Pluto u laboratorijima u Kaliforniji dobio je zlokoban naziv "oružje iz pakla". Uz ogromnu buku koje su proizvodile, udarni talas bio je smrtonosan, kao i toplina koje su isijavale. Strah od tog moćnog oružja trebao je Ruse uništiti i pre prvog napada na Sovjetski savez.

foto: Printscreen

To je u u suštini bio i deo problema, pitanja gde bi se uopšte moglo testirati to oružje. Fizičari su predlagali da se testiranje obavi na udaljenom delu Tihog okeana, no i oni su se pitali kako će uveriti ljude da raketa neće 'pobeći' i proleteti Las Vegasom ili Los Anđelesom. Alternativna ideja bila je da se Pluto zaveže na mestu testiranja u Nevadi (trebao je to biti posebno snažan 'konopac' koji bi je mogao zadržati). I nakon toga postavilo se pitanje šta napraviti sa jako radioaktivnom raketom nakon njenog testiranja? Tada se predlagalo da se baci u okean, a možda je to i rešenje o kojem sada razmišlja Putin. U to vreme u SAD-u prevladale su hladne glave i zdrav razum.

Šest nedelja nakon jednog uspešnog statičkog testiranja u Nevadi 1964. godine, Pentagon je zaključio projekat. Interkontinentalne balističke rakete obećavale su da će uništiti ciljeve u Sovjetskom savezu i pre Pluta, s jednakom preciznošću ali s manje rizika koji ih prate. Kritičari su SLAM opisivali rečima "spor, nizak i neuredan".

I tako sada američki stručnjaci kažu da je Pluto ponovno oživeo, reinkarnirao se u ovom ruskom projektu, kojeg nazivaju Frankenštajnom, i letećim Černobiljom. Odmah su se prisetili i njegovog opasnog 'rođaka' torpeda Posejdona, dizajniranog za uništenje američkim obalnih gradova. Jako je sličan projektu kojeg je dizajnirao ruski fizičar nagrađen Nobelom, Andrei Sakharov, početkom 60-ih. Kada je svoju ideju predložio admiralu on je bio "šokiran i zgrožen nemilosrdnim masovnim klanjem". Šokiran time i sam je fizičar odustao od svoje ideje i nikada je više nije predlagao.

foto: Printscreen

"Više se ne brinem da će neko kopirati tu ideju. Ne uklapa se u trenutne vojne doktrine, i bilo bi glupo potrošiti te ogromne količine novca koje su potrebne za razvoj", napisao je u svojim memoarima objavljenim 90-ih. Izgleda da su se vremena promenila. Ova nova oružja sigurno su deo Putinove propagande i odgovor na Trampove najave o proširenju i modernizaciji američkog nuklearnog arsenala.

Leteći nuklearni reaktori i podvodni dronovi mogli bi mnogo naštetiti američkim gradovima, ako se ikad upotrebe.

Ali prava opasnost ovog Potemkinovog arsenala je odgovor SAD, pritisak koji će staviti na njih da možda čak i ožive ideje o opasnim projektima, gotovo zaboravljenim reliktima prošlosti i Hladnog rata, koje je najbolje ostaviti tamo gde i jesu. Duboko zakopane u prošlosti.

BONUS VIDEO:

Kerber

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.