PROUČAVALI SU LED NA ARKTIKU! Ono što su u njemu našli je ZASTRAŠUJUĆE! POGLEDAJTE (FOTO)
Arktik, Foto: Profimedia

zabrinjavajuće

PROUČAVALI SU LED NA ARKTIKU! Ono što su u njemu našli je ZASTRAŠUJUĆE! POGLEDAJTE (FOTO)

Istraživači su putovali švedskim ledolomcem, a koristili su helikopter za sletanje na ledene sante

Objavljeno:

Tim naučnika otkrio je sićušne komade plastike u arktičkom ledu, što dodatno ugrožava podmorski život čak i u najudaljenijim vodama na našoj planeti.

Istraživači su putovali švedskim ledolomcem, a koristili su helikopter za sletanje na ledene sante, na kojima su sakupili uzorke tokom 18-dnevne ekspedicije kroz Severozapadni prolaz, opasnu rutu koja povezuje Pacifički i Atlantski okean.

- Proveli smo nedelje posmatrajući ono što je izgledalo kao netaknuti beli led koji pluta u okeanu. Ali, kad smo pogledali bliže shvatili smo da je vidno veoma, veoma kontaminiran, kad ga pogledate sa pravim alatkama. Osećaj je bio poput udarca u stomak - rekao je za Rojters Džejkob Strik, istraživač Univerziteta Roud Ajlend.

On i njegove kolege pronašli su materijal zarobljen u ledu uzetom iz Lankester Saunda, izolovanog vodenog tela u kanadskom delu Arktika za koji su pretpostavili da je relativno zaštićen od plutajućeg plastičnog zagađenja.

Naučnici su ispitali 18 uzoraka leda dugih do dva metra, prikupljenog sa četiri lokacije i uočili vidljive komadiće plastike i niti različitih oblika i veličina.

- Plastika je prosto iskočila van i u svom obilju i u obimu - rekao je Brajs Lus, okeanograf Univerziteta Roud Ajlend i glavni naučnik ekspedicije nazvane Projekat Severozapadni prolaz.

Zabrinutost istraživača podseća na zaprepašćenje njihovih kolega koji su početkom ove godine otkrili plastični otpad u Marijanskom rovu u Pacifičkom okeanu, najdubljem mestu na svetu.

Projekat Severozapadni prolaz je fokusiran na istraživanje uticaja klimatskih promena uzrokovanih ljudima na Arktiku, čija je uloga u sistemu hlađenja planete ugrožena brzim nestankom morskog leda. Ali, otkriveni plastični fragmenti, odnosno mikroplastika, takođe pokazuju koliko je ovaj problem otpada dosegao epidemijske razmere. Ujedinjene nacije procenjuju da je do danas u okeane ispušteno 100 miliona tona plastike.

Naučnici su rekli da je led koji su oni ispitali star najmanje godinu dana i da je verovatno ušao u Lankester Saund iz centralnijih delova Arktika. Tim sada planira da dodatno analizira uzorke.

Ekspedicija, koju su finansirale Nacionalna naučna i Fondacija Hejsing-Simons iz Sjedinjenih Država, sa švedskim ledolomcem "Odenom" trajala je od 18. jula-4. avgusta i njome je pokriveno oko 2.000 nautičkih milja.

Plastika pada na Arktik sa snegom

Čak i na Arktiku mikroskopske čestice plastike padaju sa neba zajedno sa snegom, preneo je BBC.

U odvojenoj studiji, nemački i švajcarski naučnici su otkrili na osnovu uzoraka sa Arktika, švajcarskih Alpa i Nemačke da mikroplastika prelazi velike razdaljine kroz vazduh i pada na dole sa snegom. Stručnjaci su bili šokirani brojem čestica mikroplastike na Arktiku, kojih je bilo više od 10.000 po litru.

Sneg prikupljen u norveškom arktičkom arhipelagu Svalbard sadržao je do 14.400 čestica plastike po litru. Studija je najveću koncentraciju plastičnih čestica - 154.000 po litru - otkrila blizu ruralnog puta u Bavariji.

Koliko plastike udišemo

Melani Bergman, podmorski ekolog, kaže da je većina mikroplastike pronađene na Arktiku u prethodnim istraživanjima verovatno preneta tamo preko atmosfere.

- Jednom kad smo ustanovili da se velike količine mikroplastike takođe mogu preneti vazduhom, to prirodno otvara pitanje koliko plastike mi udišemo - rekla je ona.

Bonus video

(Espreso.co.rs/ Reuters/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.