KOLAPS ZAPADNIH EKONOMIJA JE U TOKU! Nemačka i Britanija su na ivici RECESIJE - preti li nova KRIZA?
Ekonomije su u padu, Foto: AP

EKONOMIJA SVE GORA

KOLAPS ZAPADNIH EKONOMIJA JE U TOKU! Nemačka i Britanija su na ivici RECESIJE - preti li nova KRIZA?

Na godišnjem nivou, nemačka privreda je porasla po stopi od 0,4 odsto, što je najslabiji rezultat u poslednjih nekoliko godina

Objavljeno: 14.08.2019. 13:02h
  • 3

Nemačka privreda je registrovala pad u drugom kvartalu 2019. godine, što je podstaklo zabrinutost od ulaska evrozone u recesiju, prenosi britanski list "Gardijan".

Najveća evropska ekonomija pala je za 0,1 odsto u periodu april-jun 2019. godine, nakon rasta od 0,4 odsto u prva tri meseca ove godine.

Nemačka je u proteklom kvartalu zabeležila "blagi pad ekonomskih performansi", kao rezultat pada izvoza, saopštila je nemačka Federalna kancelarija za statistiku (Destatis).

Na godišnjem nivou, nemačka privreda je porasla po stopi od 0,4 odsto, što je najslabiji rezultat u poslednjih nekoliko godina.

Takvi podaci potvrđuju da je Nemačka pretrpela udarac zbog usporavanja globalne ekonomije, i američko-kineskog trgovinskog rata koji je nagrizao tražnju za nemačkim proizvodima.

- Razvoj situacije u spoljnoj trgovini usporio je ekonomski rast, jer je izvoz zabeležio snažniji kvartalni pad u odnosu na uvoz - saopštio je Destatis, a prenosi BBC.

I usporavanje kineske ekonomije oslabilo je tražnju za robom iz inostranstva, koja od Nemačke kupuje puno luksuznih automobila.

- Suština je da se nemačka ekonomija nalazi na ivici recesije - smatra Endru Keningem iz "Kapital ekonomiksa", i dodaje da izvoznicima preti još veći potencijalni problem ako Britanija 31. oktobra izađe iz EU bez dogovora, prenosi agencija Rojters.

Za čitavu 2019. godinu, vlada u Berlinu prognozira rast od tek 0,5 odsto.

Stopa inflacije u Britaniji neočekivano je u julu nadmašila cilj Centralne banke Engleske (BoE) od 2,0 odsto, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Potrošačke cene porasle su po godišnjoj stopi od 2,1 odsto u julu, nakon rasta od 2,0 odsto u junu, saopštila je britanska Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS).

Time su nadmašena i očekivanja analitičara koje je anketirao Rojters, a koji su predviđali pad inflacije na 1,9 procenata.

Ranije ovog meseca BoE je prognozirala da će inflacija, usled nižih cena nafte, pasti na trogodišnji minimum, odnosno ispod 1,6 odsto u poslednjem kvartalu ove godine.

Britanska funta je u julu oslabila za 2,4 odsto u odnosu na korpu vodećih svetskih valuta i trenutno je na najnižem nivou od oktobra 2016. godine.

Iz ONS-a, međutim, poručuju da je prerano za ocenu da je slabija funta ključni razlog koji se krije iza julskog rasta cena, i dodaju da su, umesto toga, rast cena hotelskih usluga, video igrica i konzola, kao i niži popusti na odeću tokom letnje sezone povećali godišnju stopu inflacije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media