GORE SIBIR, ALJASKA I GRENLAND! Oblak dima VEĆI OD EVROPE (FOTO, VIDEO)
Gašenje požara iz vazduha, Foto: Profimedia

katastrofa

GORE SIBIR, ALJASKA I GRENLAND! Oblak dima VEĆI OD EVROPE (FOTO, VIDEO)

U prethodnih 11 dana avgusta u vazduh je izbačeno 25 megatona ugljen dioksida

Objavljeno:

Oblak dima i čađi veći od Evropske unije širi se Sibirom dok šumski požari nezapaćenih razmera u Arktičkom krugu ulaze u treći mesec! Vatra je toliko velika da se vidi iz - svemira!

Obično zamrznut teren okovan snegom i ledom, koji je ključni deo Zemljinog sistema hlađenja, izbacuje ugljen dioksid u atmosferu i pogoršava ionako ugroženu klimu.

Usled ogromnih požara na severu Rusije, Aljasci, Grenlandu i Kanadi u vazduh je izbačeno 50 megatona ugljen dioksida u junu, a 29 megatona u julu, što daleko premašuje prethodni rekord što se tiče Arktika. U prethodnih 11 dana avgusta u vazduh je izbačeno 25 megatona ugljen dioksida. Ukupna emisija ugljen dioksida u atmosferu od početka godine ekvivalentna je emisiji koju proizvede 36 miliona automobila godišnje, poručili su iz "Grinpisa".

Sibir iz svemira
Sibir iz svemira foto: Profimedia

Ovo su do sada najistrajniji požari u 17-godišnjoj bazi podataka evropskog satelitskog monitoring sistema, sa vatrom čiji je intenzitet, kako kažu stručnjaci, daleko iznad proseka.

Rusija je najviše pogođena požarima. Prošlog meseca je predsednik Vladimir Putin mobilizovao vojsku da gase požare, a četiri sibirska regiona su proglasila vanredno stanje.

Ali, vatra nastavlja da gori. Naučnik Jozef Ašbaher rekao je da je samo u Sibiru tokom dva meseca požara uništeno 4,3 miliona hektara šume, ugrožene životinje beže iz divljine u naseljena područja, a Anton Beneslavski, ekspert za požare "Grinpisa" dodao je da situacija može biti potencijalno opasna za lokalno stanovništvo, jer bi požari mogli nepredvidivo da krenu prema naseljenim područjima.

Dim se širi i dalje. Dim iz Sibira i drugih gorućih površina proširio se u brojna područja Rusije i Evrope, na zapadu do Danske, a na istoku do zapadnih obala Kanade.

NASA na svojim stranicama upozorava da dim sadrži brojne polutante i štetne sastojke, od ugljen-monoksida, preko policikličnih aromatskih ugljovodonika, metala i dioksina, do čestica pepela i čađi, koje mogu biti štetne za zdravlje, posebno dece i starijih.

Anti Liponen iz Meteorološkog institute Finske procenio je da je pogođeno produčje veličine pet miliona kvadratnih kilometara.

- Radi poređenja, područje EU je oko 4,5 miliona kilometara a SAD oko 8,1 miliona km – naveo je on.

Oblak dima se kreće ka severoistoku i doći će do Aljaske, gde su ovogodišnji požari već pogodili područje veće od onog koje je prošle godine uništeno u svim kalifornijskim šumskim požarima.

Karli Filips iz Unije zabrinutih naučnika kaže da su požari na Aljasci spalili 7,3 milion hektara šume od 2000. godine, što je više nego dvostruko od onih u prethodnih 20 godina.

Takođe, emisije ugljen dioksida iz ovih požara mogli bi ubrzati zagrevanje planete. Ekosistem Aljaske sadrži ogromne količine ugljenika u ledu i tlu koji se akumulirao tokom milenijuma.

- Šumski požari destabilizuju te zalihe i gasovi se oslobađaju u atmosferu, upozorila je Filips.

Crna čađ takođe pada na arktički led slabeći njegovu sposobnost refleksije sunčeve toplote. Satelitske slike sa Grenlanda su ovog meseca otkrile da su se požari raširili na teritoriju veličine 380 kilometara.

Arktik nije jedini region koji je pogođen. Do sada je u EU ove godine bilo 1.600 požara većih od 30 hektara, što je četiri puta veće od godišnjeg proseka tokom prethodne decenije, navode iz Agencije za monitoring atmosfere Kopernik.

Iako požari na severu Rusije, Sibiru i Grenlandu besne već treći meseca, sa rekordnim veličinama spaljenih šuma i zemljišta i količinama gasova, svetska javnost se “probudila” tek nedavno.

Neki ukazuju da su se ruske vlasti relativno kasno uključile u borbu sa katastrofom.

- Ti požari trebalo je da budu ugašeni na samom početku, ali zanemareni su zbog loše politike. Sada su prerasli u klimatsku katastrofu koja se ne može zaustaviti ljudskim naporima - rekao je stručnjak za šumske požare iz Grinpisa Rusije, dobrovoljni vatrogasac Anton Beneslavskij.

Letnji požari u Sibiru deo su uobičajenog, prirodnog godišnjeg ciklusa. Međutim, zbog klimatskih promena, odnosno ekstremnih temperatura, suša i snažnih vetrova, oni su ove godine poprimili razmere bez presedana, a čini se da će vremenske prilike u naredne dve nedelje pogodovati njihovom jačanju.

BONUS VIDEO: Borisav Jović za Espreso otkriva ko je ubio Jugoslaviju

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.