ALBANCI S KOSOVA NAJSUROVI ČLANOVI ISLAMSKE DRŽAVE: Ko  sačinjava PRODORNU GRUPU od koje svi DRHTE?
Najsuroviji isisovci, albanski teroristi/Ilustracija, Foto: AP

ozbiljni teroristi

ALBANCI S KOSOVA NAJSUROVI ČLANOVI ISLAMSKE DRŽAVE: Ko sačinjava PRODORNU GRUPU od koje svi DRHTE?

Ovi vojnici prošli su vojnu obuku i veoma su pripremljeni

Objavljeno: 12.08.2019. 13:35h
  • 3

Pojedini stanovnici tzv. Kosova koji su se pridružili tzv. Islamskoj državi (ISIS) u Siriji i dalje su aktivni. Grupa koja deluje u Siriji, a deo je ISIS-a nazvana je "prodorna grupa", a poznata je i kao etnički čista grupa koja je ujedno najsurovija.

- Ovi vojnici prošli su vojnu obuku i veoma su pripremljeni - prenosi Gazeta Metro i dodaje:

- Poslednje aktivno prisustvo džihadista iz regiona u Siriji je etnička albanska jedinica u okviru HTS-a. Albansku zajednicu pod nazivom "Katiba" što znači borbena jedinica, čine albanski borci koji deluju oko severozapadne sirijske provincije Idlib.

Ostali borci poreklom sa Zapadnog Balkana koji učestvuju u ratu u Siriji ujedinjeni su sa drugim jedinicama, dok se Albanci drže kao etnički čiste jedinice.

Za razliku od drugih zemalja koje predviđaju visoke kazne takvim borcima, tzv. država Kosovo prilično je tolerantna u tom pogledu, kazna koju oni predviđaju iznosi u proseku tri i po godine zatvora.

U skladu sa tim, 40% onih koji su na tzv. Kosovu osuđeni za terorizam već su na slobodi.

Izveštaj iz bezbednosnih agencija iz 2018. Daje prilično čistu sliku o tome koliko se albanskih državljana borilo za Islamsku državu u konfliktnim zonama u Siriji i Iraku.

Prema podacima, 144 osobe iz Albanije pridružilo se ISIS-u. Podaci su zapanjujući budući da je među njima 79 muškaraca, 27 žena i čak 38 dece. Prema izveštaju agencije, u Siriji i Iraku je navodno ubijeno 26 muških albanskih boraca.

Njih 45 više ne učestvuje u ratu, a 73 još uvek se nalazi u zonama sukoba.

Objedinjavanje Albanaca sa terorističkim grupama ISIS ili Al Nusra počelo je 2012. Godine. U 2014. Smanjen je broj albanskih državljana koji odlaze u ratna podružja zbog toga jer su tužilaštvo i policija izveli akciji u kojoj je uhapšena grupa od 11 osoba koja je propagirala šerijat i pozivala vernike muslimanske veroispovesti na pohod u rat.od 11 osoba.

BONUS VIDEO:

SKINUTA OGRADA OKO ZGRADE PREDSEDNIŠTVA! Predsednik ispunio obećanje KURIR TV

(Espreso.rs/Gazeta Metro)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media