LJUDI, ZAŠTO ĆUTITE, VALJDA SU PLUĆA SVETA VAŽNIJA OD NOTR DAMA?! Ruskinja OTVORILA oči svetu nakon POŽARA U SIBIRU
Ovo je najveće područje na svetu prekriveno netaknutim šumama, Foto: Printscreen/Youtube, AP

alarmantno

LJUDI, ZAŠTO ĆUTITE, VALJDA SU PLUĆA SVETA VAŽNIJA OD NOTR DAMA?! Ruskinja OTVORILA oči svetu nakon POŽARA U SIBIRU

Ovo je naš kiseonik! Veliki deo ekosistema planeta se uništava. Retke vrste životinja nestaju s lica Zemlje i umiru u agoniji.

Objavljeno: 12.08.2019. 12:55h
  • 196

Rekordni požari u Sibiru koji haraju više od dva meseca uništili su ogromne površine šuma i nastavljaju s razaranjem i emisijama gasova s efektom staklene bašte.

Kako piše "Indeks", čini se da se malo ko u Rusiji, a posebno u svetu, zbog toga uzbuđuje. Preciznije rečeno, ne uzbuđuje se dovoljno.

Na taj je problem u svom viralnom statusu na Fejsbuku nedavno upozorila Aleksandra Šubina, Ruskinja s nemačkom adresom:

"Ima jedna stvar koju ne razumem. Kad smo izgubili samo deo katedrale, bila je to svetska tragedija. Ljudi su širili reč o tome svuda i donirali novac. Bila je to tužna vest i za mene. Ali ovde imamo globalnu katastrofu! Šume Sibira gore! Ovo je najveće područje na svetu prekriveno netaknutim šumama. A mi ga gubimo! Više od tri miliona hektara šuma gori. Možete ga videti čak i iz svemira! Ljudi, probudite se!! Ovo je naš kiseonik! Veliki deo ekosistema planeta se uništava. Retke vrste životinja nestaju s lica Zemlje i umiru u agoniji.

Zašto ćutite? Nije li to važnije i ozbiljnije od zgrade? Ne možete zadržati dobro raspoloženje dok se to događa. Potrebni ste, ljudi! Gde su svi poznati ekolozi? Potrebna je celu globalna zajednica! Jako nam treba vaša pomoć! Ne možemo se osloniti na našu vladu. Jednostavno su je odbili ugasiti... No možemo to zaustaviti zajedničkim naporima. Hajdemo!", napisala je ona.

Možda deluje kao dizanje panike, ali mnogi navodi Šubinove su tačni.

Ruske vlasti relativno su se kasno uključile u borbu s ovom katastrofom, navodi "Indeks". Ruski predsednik Vladimir Putin krajem jula naredio je vojsci da pomogne vatrogascima u borbi protiv požara u Sibiru, ali aktivisti za zaštitu okoline smatraju da je taj potez stigao prekasno i da nije dovoljan.

Jedan od razloga ove sporosti zasigurno je loša zakonska regulacija prema kojoj ruske vlasti nisu obavezne da reaguju na šumske požare koji gore u dalekim, teško dostupnim područjima Sibira, tzv. kontrolnim zonama. Problem je u tome što se oko 90% šumskih požara u Rusiji zbiva upravo u tim zonama.

"Ti požari trebalo je da budu ugašeni na samom početku, ali zanemareni su zbog loše politike. Sada su prerasli u klimatsku katastrofu koja se ne može zaustaviti ljudskim naporima", rekao je stručnjak za šumske požare iz Grinpisa Rusije, dobrovoljni vatrogasac Anton Beneslavskij.

"Rusija bi trebalo da poveća napore u zaštiti šuma i osigurati dovoljno sredstava za gašenje i sprečavanje požara. Problem šumskih požara trebalo bi se rešiti na međunarodnom nivou u globalnim klimatskim sporazumima kako bi se globalno zagrevanje održalo ispod 1,5 stepeni Celzijusovih", dodao je.

Grinpis Rusija najavio je pokretanje inicijative da se loš zakon o kontrolnim zonama promeni.

Dok su se, prema Kremlju, površine u kojima je požar aktivan smanjile s nekih 3,5 na oko 2,7 miliona hektara, Grinpis tvrdi da one rastu te da se sada prostiru na oko 4,3 miliona hektara, što je površina veća od Belgije. Pritom treba znati da je u ovoj godini ukupno izgoreo oko 13,1 milion hektara.

Kako se navodi, letnji požari u Sibiru deo su uobičajenog, prirodnog godišnjeg ciklusa. Međutim, zbog klimatskih promena, odnosno ekstremnih temperatura, suša i snažnih vetrova, oni su ove godine poprimili razmere bez presedana, a čini se da će vremenske prilike u naredne dve nedelje pogodovati njihovom jačanju.

BONUS VIDEO:

SKINUTA OGRADA OKO ZGRADE PREDSEDNIŠTVA! Predsednik ispunio obećanje KURIR TV

(Espreso.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media