NETANJAHU TRAŽI PODRŠKU ZA NASTAVAK OKUPACIJE: Ako mu TRAMP da ZELENO SVETLO, Izrael OTIMA ZAPADNU OBALU od ARAPA
Samo desno: Tramp i Netanjhau, Foto: Printscreen

javni planovi

NETANJAHU TRAŽI PODRŠKU ZA NASTAVAK OKUPACIJE: Ako mu TRAMP da ZELENO SVETLO, Izrael OTIMA ZAPADNU OBALU od ARAPA

U jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi preko 600.000 Jevreja među skoro tri miliona Palestinaca

Objavljeno:

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu teži javnoj podršci predsednika SAD Donalda Trampa za proširenje suvereniteta nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, rekli su zvaničnici u Netanjahuovom kabinetu.

Netanjahu ne može da preduzme takav korak dok predvodi prelaznu vladu pa zato njegov kabinet lobira da ga Tramp podrži pre izraelskih parlamentarnih izbora u septembru.

Ako dobije Trampovu podršku moći će da obeća onima koji glasaju za desničare da će proširiti izraelski suverenitet na naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ako ponovo postane premijer, navode izraelski mediji.

Ukoliko američki predsednik javno podrži proširenje suvereniteta na jevrejska naselja bio bi to treći dalekosežni diplomatski preokret Bele kuće u poslednje dve godine.

Tramp je u decembru 2017. priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i potom preselio Ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, a ove godine, pred izraelske izbore u aprilu, priznao izraelski suverenitet nad okupiranom Golanskom visoravni.

Tokom te kampanje Netanjahu je obećao postepenu aneksiju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, što su podržali gotovo svi poslanici iz desničarskih i verskih partija i rekao da se nada podršci SAD.

Netanjahu teži da peti put postane premijer.

Njemu posle aprilskih izbora nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju.

On je na vlasti već više od 13 godina, a u julu je postao premijer s najdužim stažom u Izraelu.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom u Šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze. Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju nezavisnu državu.

U jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi preko 600.000 Jevreja medju skoro tri miliona Palestinaca.

"Pred izbore će se nešto desiti. Po svoj prilici biće dramatično", rekao je izvor u Netanjahuovom kabinetu za izraelske medije, pomenuvši izjavu ambasadora SAD u Izraelu Dejvida Fridmana koji je u junu sugerisao da bi izvestan stepen aneksije Zapadne obale bio legitiman, pod odredjenim uslovima.

Bela kuća još nije predstavila političku viziju dugo očekivanog izraelsko-palestinskog mirovnog plana iako su se američki zvaničnici uzdržavali od podrške palestinskoj državnosti, favorizujući palestinsku autonomiju.

Ekonomski deo plana koji su Palestinci odbili predstavljen je u junu u Bahreinu. Njime se predvidjaju investicije od 50 milijardi dolara u palestinsku ekonomiju.

BONUS VIDEO:

VELIKI USPEH MALENOG DEČAKA! Samo nam je poptvrdio da nikada u životu ne treba odustajati! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.