UNIŠTEN UKRAJINSKI AVION! Ruski saveznik ovog puta nije imao MILOSTI! (FOTO)
Transportni avion "Iljušin" Il-76 uništen je na pisti aerodroma, Foto: Pritnscreen

žestoko!

UNIŠTEN UKRAJINSKI AVION! Ruski saveznik ovog puta nije imao MILOSTI! (FOTO)

Portparol LNA optužio je tursku vojsku da učestvuje u borbama u Tripoliju na strani Vlade nacionalnog jedinstva, na čijem čelu je Fajez Saradž 

Objavljeno: 06.08.2019. 22:36h
  • 2

Transportni avion "Iljušin" Il-76 uništen je na pisti aerodroma u Misrati, javili su libijski mediji.

Portparol Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom maršala Kalife Haftara saopštio je za Sputnjik da je Libijska nacionalna armija uništila vojni transportni avion Il-76, koji je unajmljen od ukrajinske kompanije.

Na video-snimcima, koje su tokom dana postavili na društvenim mrežama svedoci događaja u Misrati, vidi se da je u napadu uništen i najmanje jedan školski avion, kao i veliki broj vozila na okolnim putevima.

Portparol LNA optužio je tursku vojsku da učestvuje u borbama u Tripoliju na strani Vlade nacionalnog jedinstva, na čijem čelu je Fajez Saradž. Prema njegovim rečima, prilikom zauzimanja grada Garjan, upotrebljene su turske bespilotne letelice.

Ofanziva na Tripoli

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Kalifa Haftar naredio je 4. aprila svojim snagama da započnu ofanzivu na Tripoli, kako bi se "oslobodio od terorista". Mediji su saopštili da su jedinice Libijske armije preuzele kontrolu nad gradovima Garjan i Surman južno od glavnog grada Libije.

Sa druge strane, premijer Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se, ukoliko bude potrebno, upotrebi sila, nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće.

Parlament, koji je izabrao narod, vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Mnogi Kalifu Haftara i njegovu LNA dovode u blisku vezu sa Moskvom, zbog toga što se njegove snage bore protiv snaga koje podržava Zapad, SAD i UN.

Bonus video:

(Espreso.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media