U SIBIRU JE VEĆ IZGORELA ŠUMA VELIKA KAO CELA BELGIJA! Glavni krivac je sama DRŽAVA - ovo otkriće će vas zapanjiti
Satelitski snimci otkrili razmeru požara, Foto: AP

odgovornost rusije

U SIBIRU JE VEĆ IZGORELA ŠUMA VELIKA KAO CELA BELGIJA! Glavni krivac je sama DRŽAVA - ovo otkriće će vas zapanjiti

Područje koje je zahvatio plamen se ne smanjuje, a satelitski podaci pokazuju da trenutno gori 4,3 miliona hektara

Objavljeno:

Ogromni šumski požari koji danima pustoše Sibir ne mogu da se ugase uprkos svim naporima vlasti.

Područje koje je zahvatio plamen se ne smanjuje, a satelitski podaci pokazuju da trenutno gori 4,3 miliona hektara.

Gusti dim se nadvio nad Sibirskim gradovima, Uralom i dolinom Volge. Sa početnom fazom požara se i moglo nositi, ali su regionalni lideri pokušali da ugase što je manje moguće, piše "Moskov tajms".

Prema ruskom "Grinpisu", preko tri miliona hektara šume uništeno je požarom, što je približna površina Belgije, piše "Blic".

Gori šumski požari su zahvatali Rusiju 2003. i 2012. godine, ali se čini da će njihov rekord biti oboren narednih dana. Vetar obično nosi dim prema nenaseljenim oblastima na istoku i severu, ali ovog puta on ide na zapad prema Novosibirsku, Jekaterinburgu, Čeljabinsku i Kazanu.

Mnogu smatraju da su trenutni požari direktna posledica novog kontroverznog zakona. Više od 90 posto zahvaćenih šuma nalazi se unutar takozvane kontrolisane zone - regija u kojima lokalne vlasti nisu u obavezi da gase požare ako troškovi gašenja premašuju moguću štetu.

Zakon je predstavljen 2015. godine i predstravlja "oživljavanje" sovjetske regulative.

Sada gradonačelnici imaju zakonsko pravo da ne gase požare i to često praktikuju kada imaju manjak budžeta ili opreme na raspolaganju. Šuma u Rusiji ima mnogo, a ekonomija je suviše slaba da se izbori sa svim požarima.

Vlasti procenjuju potencijalnu štetu izračunavanjem minimalne cene prerađenog drveta na području koje gori, a ako se drvo smatra nepodobnim za preradu, nema štete za evidentiranje. Drugim rečima, prema ovim proračunima požari ne koštaju gotovo ništa.

Međutim, svake godine požari unište tri puta više šuma od drvne industrije.

Koristeći ove proračune vlasti zanemaruju ostale kritične posledice požara. Naftna i gasna infrastruktura nalazi se u kontrolisanim regijama, a nekontrolisani požari krče put ka naseljenim mestima. Procena štete ne uključuje zagađenje vode i vazduha ili teško procenjivu, ali opasnu, štetu koju dim ima po ljudsko zdravlje.

Pored toga, velika područja visokog pritiska (anticikloni) formiraju se nad zahvaćenim oblastima u Sibiru i izazivaju ekstremne kiše po obodima. Požari proizvode i veliku količinu gasova sa efektom staklene bašte koji ubrzavaju topljenje arktičkog leda.

bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.