SPREMA SE NEŠTO JAKO OPASNO: Ova država je upravo donela odluku koja vodi ka RATU
Protesti protiv Indije u Kašmiru, Foto: EPA/REHAN KHAN

KAŠMIR ĆE GORETI

SPREMA SE NEŠTO JAKO OPASNO: Ova država je upravo donela odluku koja vodi ka RATU

Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana

Objavljeno:

Indijska vlada namerava da ukine ustavnu odredbu o specijalnom statusu Kašmira kako bi potpuno integrisala ovaj većinski muslimanski region.

Ministar unutrašnjih poslova Amit Šah rekao je parlamentu da će federalna vlada ukinuti član 370 koji garantuje specijalni status Kašmiru i omogućava mu sopstvene zakone, prenosi Rojters.

- Ceo ustav biće primenljiv na Džamu i Kašmir državu - rekao je on.

Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju, podseća agencija.

Napetosti su naročito eskalirale od petka, kada su lokalni indijski zvaničnici u Kašmiru izdali upozorenje zbog mogućeg napadi ekstremističkih grupa sa sedištem u Pakistanu.

Pakistan je odbacio te tvrdnje, ali hiljade indijskih turista, hodočasnika i radnika napustile su region u panici.

Telefonske veze i internet servisi suspendovani su danas u indijskom delu Kašmira, a državni lideri su stavljeni u kućni pritvor, što je povećalo zabrinutost da bi indijski premijer Narendra Modi mogao da smanji posebna prava koja uživaju stanovnici tog nemirnog regiona, prenosi Rojters.

Indijske vlasti u Kašmiru su saopštile i da uvode restrikcije za javne pokrete i zatvaraju sve obrazovne ustanove u glavnom gradu Sringaru.

Savezna vlada u Nju Delhiju nije se oglasila o restrikcijama, ali je za danas zakazan sastanak na kojem će razmotriti situaciju.

Regionalni lideri u Kašmiru ranije su izrazili bojazan da bi Modijeva vlada mogla da povuče posebna prava dogovorena sa državom pre više decenija.

Ona uključuju i amandman na Ustav Indije, koji zabranjuje ljudima koji dolaze izvan države da u njoj kupuju nekretnine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.