TO BI BILO TO OD NAS: Upravo je stvoren prvi HIBRID ČOVEKA I MAJMUNA!
Naučnici su uspešno stvorili prvi embrion čoveka-majmuna, Foto: Printscreen/Youtube/Prijatelji Beo Zoo Vrt -a

šta reći?

TO BI BILO TO OD NAS: Upravo je stvoren prvi HIBRID ČOVEKA I MAJMUNA!

Naučnici sa Salk instituta u SAD-u i Katoličkog univerziteta Murcia u španiji genetski su modifikovali majmunski embrion

Objavljeno: 17:08h

Naučnici su uspešno stvorili, prvi embrion čoveka-majmuna, na svetu, utirući put ka korištenju životinja za transplantaciju ljudskih organa. Eksperiment je sproveden u Kini, kako bi se izbegle pravne poteškoće.

Naučnici sa Salk instituta u SAD-u i Katoličkog univerziteta Murcia u španiji genetski su modifikovali majmunski embrion kako bi deaktivirali specifične gene koji se koriste u formiranju organa. Naučnici su tada ubrizgali ljudske matične ćelije u embrion majmuna. Ukoliko se prepusti sopstvenom razvoju, embrion bi trebao da postane majmun sa ljudskim organima. Međutim, u skladu sa etičkim standardima i ograničenjima, naučnici su zaustavili proces mnogo pre nego što je embrion uspeo da razvije centalni nervni sistem.

Ipak, tim je morao da otputuje u Kinu kako bi sproveo istraživanje, kao i ceo postupak, jer je bio u oprečnosti sa zakonima Španije.

Estrela Nunez, koja je učestvovala u projektu, rekla je El Paisu da su "rezultati obećavajući", navodeći kako je upravo ovaj eksperiment prvi korak ka tome da se omogući razvoj ljudskih organa u životinjama kako bi kasnije mogli da se koriste u transplantaciji.

Tim naučnika koji je predvodio Huan Karlos Izpisua sproveo je sličan eksperiment 2017. godine stvarajući ljudske i svinjske himere. No, ljudske ćelije nisu uspele da se zadrže u svinjskom embrionu. Grupa je uspešno stvorila hibridne himere između dvaju srodnih vrsta, štakora i miša.

Kina je postala "meka" po pitanju genetskih modifikacija. Kineski istraživač objavio je u novembru 2018. godine da je zajedno sa svojim timom izmenio gen CCR5 kod dve bebe blizanke, kako bi ih učinio imunim na HIV.

Ipak, ovo naučno dostignuće može imati visoku cenu; stručnjaci su upozorili kako bi ovaj postupak mogao da umanji životni vek blizankinja.

U jednom od skorijih eksperimenata, kineski i američki naučnici-istaživači udružili su se u modifikovanju gena kod 11 majmuna, nastojeći da im daju "čovekoliki" razvoj mozga.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.