LETEĆI ČOVEK IZ DRUGOG POKUŠAJA PRELETEO LAMANŠ: Video sam Englesku i nisam mislio na noge koje me bole!
Frenki Zapata je preleteo Lamanš za malo više od 20 minuta, Foto: AP/Sebastian Courdji

neverovatno

LETEĆI ČOVEK IZ DRUGOG POKUŠAJA PRELETEO LAMANŠ: Video sam Englesku i nisam mislio na noge koje me bole!

Za taj pokušaj je morao da napravi novu, prilagodjenu verziju flajborda

Objavljeno: 04.08.2019. 13:26h
  • 4

Francuz Franki Zapata koji je danas napravom "flajing bord" (flying board) poleteo iz mesta Sangat na severu Francuske uspeo je za malo više od 20 minuta da u drugom pokušaju preleti Lamanš.

Zapata je posle kratkog sletanja na jedan brod kako bi svoj izum dodatno snabdeo kerozinom stigao do engleske obale Sent Margaret. Preleteo je oko 35 kilometara, a leteo je 15 do 20 metara iznad vode.

- Sve je dobro prošlo. I pored toga što je bilo komplikovano zbog kratkog sletanja, video sam Englesku kojoj se približavam i nisam mislio na noge koje su me bolele - rekao je Zapata po sletanju i dodao da je leteo brzinom do 160 do 170 kilometara na sat.

Zapata (40), nekada svetski šampion na vodenom skuteru, u prvom pokušaju je pao u more pošto je trebalo da se spusti na brod i rezervoar svoje letelice napuni gorivom nakon 20 kilometara leta.

Za taj pokušaj je morao da napravi novu, prilagodjenu verziju flajborda. Tu napravu prodaje njegova kompanija za vodene sportove. Puni se kerozinom iz ranca koji se nosi na leđima, a stopala su pričvršćena na letelicu.

 

Zapata je 14. jula tokom parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje "flajbordom" preleteo nekoliko desetina metara iznad Jelisejskih polja u Parizu i zadivio okupljene gledaoce.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media