RUSIJA ĆE SRAVNITI AMERIKU SA ZEMLJOM: Nakon ove INFORMACIJE svet više neće biti ISTI
Strateški bombarder B-1B, Foto: printscreen/youtube

uznemiravajuće

RUSIJA ĆE SRAVNITI AMERIKU SA ZEMLJOM: Nakon ove INFORMACIJE svet više neće biti ISTI

B-1B predstavlja vrlo problematičan avion čiji je razvoj obeležen nizom incidenata i odlaganja

Objavljeno: 18:24h

Samo šest od ukupno 61-og strateškog bombardera B-1B je borbeno ispravno, objavio je Er Fors magazin u intervju sa američkim senatorom Majkom Raundsom.

Magazin je citirao izjavu senatora koji je član Komiteta za oružane snage u američkom Senatu u kojoj se navodi da je od 61-og aviona, 15 na raznim opravkama, dok se čak 39 trenutno nalazi van operativne upotrebe.

Rounds je tokom zasedanja Komiteta za oružane snage, rekao kako je flota bombardera B-1B “Usred intenzivnog održavanja i modernizacije” na šta je general Hajten zamenik komandanta združenog štaba zatražio od zakonodavaca da se obezbede veća sredstva za održavanje B-1B kako bi se prevazišli problemi u održavanju većeg broja operativnih aviona.

“Izvukli smo maksimum iz ovih aviona, potrebno je izvršiti pregled i delomičnu modernizaciju za koju nam trebaju veća sredstva” rekao je Hajten.

General Timoti Rej, je rekao da je neophodna inspekcija svih B-1B kako bi se utvrdilo realno stanje flote, budući da su ovi bombarderi ušli u sastav vazduhoplovstva Sjedinjenih Država tokom 80-ih godina, iako su prvu borbenu misiju izvršili tek 1998. godine. Od tada ovaj avion je predstavljao “radnog konja” američkog vazduhoplovstva, što za posledicu ima jako loše stanje flote ovih bombardera.

B-1B predstavlja vrlo problematičan avion čiji je razvoj obeležen nizom incidenata i odlaganja. Razvoj ovog aviona je započeo početkom 60-ih a prvi serijski avion je isporučen tek 1988. godine. Trenutno se u SAD-u razvija avion B-21 Raider koji bi trebao biti zamena za B-1B a čije uvođenje u operativnu upotrebu se očekuje posle 2025. godine.

B-1B se često poredi sa ruskim strateškim bombarderom Tu-160 zbog njihove vizuelne sličnosti. Ipak, radi se o dva aviona totalno različitih mogućnosti i namene.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.