PUTIN POLUDEO NA AMERIKANCE! Ljut je zbog Persijskog zaliva! OVOG PUTA NEĆE STATI
Rusija i Iran potpisali memorandum o razumevanju sa ciljem širenja bilateralnih veza u sferi odbrane, Foto: EPA/Alexey Nikolsky

Rusija ima ozbiljnu flotu

PUTIN POLUDEO NA AMERIKANCE! Ljut je zbog Persijskog zaliva! OVOG PUTA NEĆE STATI

Događaji u Siriji su pokazali da je saveznik Rusije u bliskoistočnom regionu upravo Iran...

Objavljeno:

Zajedničke vojne vežbe, koje bi Iran i Rusija trebalo do kraja godine da izvedu u Indijskom okeanu i u Persijskom zalivu, šalju važnu poruku da Iran ima snažnog saveznika, ali i da su obe zemlje spremne da zajednički izvode borbene zadatke u tim vodama, smatraju stručnjaci

U jeku zaoštravanja odnosa Teherana i Vašingtona, komandant iranske Ratne mornarice Husein Hanzadi najavio je da Iran sa Rusijom namerava da izvede zajedničke vojne vežbe ratnih mornarica u Indijskom okeanu, ali i u području Persijskog zaliva. Kako je rekao - nada se da će vojne vežbe biti održane do kraja godine.

Hanzadi, koji je prisustvovao paradi ruske Ratne mornarice 28. jula u Sankt Peterburgu, nije isključio mogućnost da bi manevri mogli biti održani i u Ormuskom moreuzu. On je takođe rekao i da su Rusija i Iran potpisali memorandum o razumevanju sa ciljem širenja bilateralnih veza u sferi odbrane. Vojni ekspert Vasilij Dandikin ocenjuje da najava zajedničkih rusko-iranskih vežbi šalje važnu poruku.

Kako objašnjava Dandikin - događaji u Siriji su pokazali da je saveznik Rusije u bliskoistočnom regionu upravo Iran, a u izvesnoj meri i Turska. Prema njegovim rečima - Rusija sa tim zemljama ima dosta dobru saradnju, pre svega vojno-tehničku.

Međutim, kada je reč o Iranu, objašnjava Dandikin, isti ti događaji pokazali su da ta zemlja u suštini nema drugog saveznika osim Rusije, te se u tom svetlu i treba tumačiti nedavna poseta komandanta iranske Ratne mornarice Sankt Peterburgu, što stavlja do znanja SAD i NATO-u - da sa Iranom nije moguće rešiti spor putem sile.

- Zato i verujem da će u najskorije vreme ruski brodovi krenuti tamo, jer to nije daleko - u Sredozemlju je u ovom trenutku bazirana stalna grupacija ruskih brodova. Manevri će verovatno biti posvećeni operacijama spasavanja na vodi, ili borbi protiv terorista, ali ipak - prisustvo ruske flote šalje veliku moralnu podršku Iranu u nimalo jednostavnim vremenima - ističe Dandikin.

Dandikin ukazuje i na to da će Rusija ovim vežbama poručiti da raspolaže ozbiljnom flotom koja ne deluje samo u priobalnim vodama, već je u stanju da izađe i u druga mora i okeane kako bi rešavala svoje zadatke, što i priliči jednoj snažnoj pomorskoj državi.

Oleg Glazunov iz udruženja vojnih politikologa sa ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov" skreće pažnju na usijanu situaciju u Persijskom zalivu, te smatra da će Rusija ovim vojnim vežbama pružiti snažnu psihološku podršku Iranu i poručiti mu - da u Rusiji ima pouzdanog saveznika.

- To nisu planirane vežbe, one su povezane sa situacijom u moreuzu, sa situacijom koja se konstantno zaoštrava. Presreću se iranski tankeri, vrše se pretresi, a Iran to isto radi sa drugim tankerima, koji voze naftu u zemlje Evropske unije. Situacija je krajnje ozbiljna, može se čak reći - predratna. Upravo je iz tog razloga Iranu i potrebna podrška pouzdanog saveznika - konstatuje on.

Glazunov navodi i da se Iran trenutno nalazi u okruženju mnogobrojnih neprijateljski nastrojenih arapskih zemalja, koje podržavaju sankcije SAD prema ovoj Islamskoj republici, te da, bez pouzdanih saveznika, Teheran neće moći da se odupre pritisku SAD.

- Rusija je trenutno jedina zemlja koja može da pruži Iranu pomoć. Jedina druga sila koja bi bila u stanju da to učini je Kina, međutim Kina na to skoro sigurno ne bi pristala, jer ne želi da do kraja rasturi ionako napete odnose sa SAD - zaključuje Glazunov.

Podsetimo - odnosi između Irana i nekih država Zapada su sve gori. Zaplena britanskog tankera "Stena impero" od strane Iranske revolucionarne garde poslednji je u nizu incidenata, otkako su SAD u aprilu pooštrile sankcije prema Iranu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/rs.sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.