GORE NAJHLADNIJI DELOVI SVETA! Arktik i Sibir U PLAMENU, ovo je znak da su čoveku odbrojani dani! (VIDEO)
Požari na Arktiku, Foto: Printscreen/ YouTube

prirodna katastrofa

GORE NAJHLADNIJI DELOVI SVETA! Arktik i Sibir U PLAMENU, ovo je znak da su čoveku odbrojani dani! (VIDEO)

Reč je o ogromnim požarima koji se vide i iz svemira, a od juna do sada na području Arktika bilo ih je više od 100.

Objavljeno:

Naučnici već neko vreme upozoravaju na to da se područje Arktika zagreva dvostruko brže od ostatka planeta, ali izgleda da je situacija postala posebno loša nakon najtoplijeg juna u istoriji merenja na planeti.

Arktik poslednjih mesec dana bukvalno gori, prenosi Index.hr i navodi da se od Grenlanda preko Sibira i do Aljaske ogromni požari i oblaci dima nadvijaju nad severnom Zemljinom hemisferom, a šteta koju prave je ogromna.

Reč je o ogromnim požarima koji se vide i iz svemira, a kako prenosi Gardian, od juna do sada na području Arktika bilo ih je više od 100.

Najgore je na području Aljaske i Sibira, gde su požari najveći, neki čak tolikih razmera, odnosno zahvataju površinu na kojoj bi moglo da se smesti 100.000 fudbalskih terena.

Kako se procenjuje, jedan požar koji je goreo u Kanadi u državi Alberta zahvatio je površinu veću od 300.000 fudbalskih terena.

Kler Nulis iz Svetske meteorološke organizacije objavila je u sedištu UN u Ženevi zastrašujuće podatke u vezi sa tim požarom i okolnostima koje su do njega dovele.

Ona je rekla da je ove godine prosečna temperatura za jun u delovima Sibira u kojima je došlo do požara i do 10 stepeni Celzijusa viša nego što su to bile temperature u razdoblju od 1981. do 2000. godine.

Osim toga, objavljeno je i da su arktički požari samo tokom juna proizveli 55 megatona ugljen-dioksida.

Sam po sebi, taj podatak mnogima neće biti jasan, ali kada ga uporedimo s činjenicom da toliko ugljen-dioksida proizvodi Švedska na godišnjem nivou, taj podatak postaje strašan, navodi Index.hr.

Pored toga, 55 megatona ugljen-dioksida je otpušteno samo u požarima tokom juna. Od početka godine je na tom području proizvedena 121 megatona tog gasa. To je jednako godišnjoj količini ugljen-dioksida koju proizvede Belgija.

Gardijan navodi da bi ovi požari mogli da ubrzaju klimatske promene.

U članku se dodaje da ovi požari ispuštaju štetne zagađivače vazduha, uključujući čestice otrovnih gasova kao što je ugljen monoksid.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.