AMERIKA PREKO DOJČE BANKE UCENILA NEMAČKU! Ta banka duguje više nego CELE SJEDINJENE DRŽAVE ZAJEDNO!
Angela Merkel, Foto: AP

Politički problem

AMERIKA PREKO DOJČE BANKE UCENILA NEMAČKU! Ta banka duguje više nego CELE SJEDINJENE DRŽAVE ZAJEDNO!

Ako ova banka propadne, sve banke propadaju, Dojče banka je postala politički problem i problem nacionalne bezbednosti.

Objavljeno:

Svet je nedavno ostao u šoku posle vesti o 18.000 otkaza u Dojče banci. Brutalnost ove situacije nije tolio bila popraćena u medijima, iako je bila slična onoj kada je propast Leman Badersa poplavila sve medije. Tada smo bili svedoci pakovanju kofera i odlasku tužnih bankara koji su ostali bez posla. Oni najkvalitetniji su već bili preuzeti od drugih banaka pre krize.

- Svi računaju da će ovu banku spasiti država, jer Dojče banka je previše velika da bi propala – tvrde stručnjaci. Najnoviji propisi, posle iz 2008., ne omogućavaju državni “pojas za spašavanje”. Stanje je više nego alarmantno…

Podsetimo, spasavanje banaka 2009. je koštalo Europu 10% ukupnog BDP-a Evropske unije.

Šta se dešava s Dojče bankom niko ne govori, iako se iz izveštaja jasno vidi razlog nove krize koja sledi. Dojče banka je najavila odustajanje od trgovine finansijskim derivatima. Posebno američkim, koje još poseduje u velikoj količini. Govorimo o finansijskom derivatu CDS (Credit Default Swap) kojeg je ova banka na preporuku savetnika banke J. P. Morgana masovno pokupovala i dovela se u nezgodnu situaciju.

CDS je izmislila Blajt Masters, bivša izvršna direktorka J. P. Morgana 1994. godine.

Pokušaćemo da vam objasnimo na jedan vrlo jednostavan način, razumljiv svima, što je CDS, a nakon čega ćete odmah razumeti krizu iz 2008. godine.

Većina nas je već dizala kredite za kupovinu svoje nekretnine ili automobila. Banke su, osim kamata na glavnicu, često zahtevale i uzimanje osiguranja u slučaju da ne možemo da vratimo kredit.

Svakoga meseca smo plaćali deo glavnice, kamate i ovo osiguranje. Osiguranje je štitilo banku u slučaju da kredit ne možemo da vratimo, čime je banka sav rizik prebacivala na finansijsku instituciju koja je nudila osiguranje. Upravo ovo prebacivanje rizika se zove SWAP (zamena ili prebacivanje). Osiguranja su već unapred procijenila rizike od kojih za visi cena njihovog jamstva.

CDS se može koristiti za privatne kredite, finansiranje poduzeća, kupovinu državnih obveznica ili bilo koji drugi financijski proizvod. Visina osiguranja zavisi od visine rizika. Osiguravajuće kuće su svakog meseca ili tromesečno uzimale deo kolača banke za jamstvo koje su nudile. Jamstvo im je stvaralo prihod i profit.

Pošto osiguravajuće kuće nisu finansijski imbecili, putem berze ponudile su tržištu ove finansijske derivate. Kao što je banka prepustila jedan deo svog profita, tako su i osiguranja prepustila deo svog i ponudila CDS na burzi.

Upravo je Dojče banka prepuna ovih finansijskih derivata putem kojih je preuzela rizike iz Sjedinjenih Američkih Država. U slučaju da banka ne može da naplati svoje kredite od dužnika, ona će se obratiti osiguranju, a ono je ugovore "upakovalo" i prodalo nemačkoj banci koja jamči.

U godinama uoči kraha 2008. Dojče bank je bila lider u poslovanju s hartijama od vrednosti podržanim hipotekama, pretvaranjem dugova vlasnika kuća u pakete koje je preprodavala investitorima, ali je nastavila da prodaje toksične investicije zasnovane na hipotekama i posle pada na tržištima, pa se i sama kladila protiv tih proizvoda, navodi britanski Gardijan.

Sada ispada da će nemački radnik platiti sve što ne mogu da plate američki dužnici, jer je sav rizik putem CDS-a prebačen u Nemačku.

Nova kriza će sve ogoliti u slučaju da počnu da se pojavljuju zahtevi za odštetu (vraćanje nominalne vrednosti) koje mora da plati Dojče banka. Sada vam je jasno kako je Amerika uništila Nemačku i zašto Nemačka pomno sluša sve što dolazi iz Amerike.

Čitajući finansijske izveštaje Dojče banke i slušajući finansijske eksperte, jasno se vidi da je banka i danas prepuna CDS-ova, čija vrednost od čak 30.000 milijardi dolara (trideset hiljada milijardi dolara) za oko 30% prevazilazi američki državni dug od oko 22.000 milijardi dolara.

Konsekvence su jasne. Ako ova banka propadne, sve banke propadaju. Dojče banka je postala politički problem i problem nacionalne bezbednosti.

U međuvremenu, Dojče banka je odlučila da kreira dve banke. Jednu koja treba da ostane "zdrava", a drugu u koju će prebaciti sve toksične derivate i druge probleme. Podelu je najavio direktor Džon Krajan.

Jesu li Nemci zaista toliko naivni da totalno ignorišu da im neće pomoći nikakvo deljenje banke, kako bi se izbegla kolosalna jamstva. Sjedinjene Američke Države nisu banana republika i tačno znaju kako pravno da stisnu Nemačku u datom momentu.

Najjača svetska banka je danas postala najveći svetski i evropski problem koja zasigurno umire u agoniji. Preuzimanje ove banke ne dolazi u obzir, jer ne postoji niko tko će stati iza 30.000 milijardi mogućih nominalnih potraživanja.

Vreme pred nama nosi velike promene koje će pogoditi sve one koji žive u Evropskoj uniji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.