ZVALI SU JE HEROINOM JER JE USVOJILA 118 DECE: Onda je otkriveno da je mališane ISKORIŠĆAVALA - sada je u ZATVORU!
Li Janksija, Foto: Weibo

LI JANKSIJA

ZVALI SU JE HEROINOM JER JE USVOJILA 118 DECE: Onda je otkriveno da je mališane ISKORIŠĆAVALA - sada je u ZATVORU!

Li Janksija je osuđena na sudu u gradu Vu'an u provinciji Hebej zbog iznude, prevare, krivotvorenja i urušavanja društvenog poretka

Objavljeno:

Kineskinja, koja je svojevremeno smatrana za veliku dobrotvorku jer je usvojila 118 dece, osuđena je na 20 godina zatvora.

Li Janksija je osuđena na sudu u gradu Vu'an u provinciji Hebej zbog iznude, prevare, krivotvorenja i urušavanja društvenog poretka.

Nekadašnja vlasnica sirotišta, koju su u jednom trenutku nazvali „velikom mamom" kažnjena je novčano i treba da plati 2,67 miliona juana (388.000 dolara).

Takođe, sa njom je osuđeno i 15 saučesnika, među kojima je njen momak.

- Počinila je prevaru sa ovom grupom u cilju pribavljanja materijalne dobiti - stoji u objavi Narodnog suda Vu'an sitija na mikrobloging mreži Vejbo.

Njen momak Ksi Ki optužen je za ugrožavanje društvenog poretka, iznudu, prevaru i nanošenje telesnih povreda. Osuđen je na 12,5 godina zatvora i kaznu od 1,2 miliona juana. Ostali učesnici u ovom krivičnom delu dobili su zatvorske kazne do četiri godine.

Li se proslavila 2006, kada su mediji saznali da je usvojila više desetine dece u rodnom gradu Vu'anu, gradiću u provinciji Hebej.

Tada je izjavila medijima da je bila udata, ali da se razvela. Njen bivši muž je navodno prodao njihovog sina krijumčaru za 7.000 juana. Rekla je da je uspela da povrati sina, tada je odlučila da želi da pomogne drugoj deci.

Tokom godina se obogatila i postala najimućnija žena u Hebeju. A 1996. godine, kupila je rudnik gvožđa.

- Videla petogodišnju, šestogodišnju devojčicu kako trči oko rudnika. Otac joj je umro, majka otišla - odvela sam devojčicu kući. Ona je prvo dete koje sam usvojila - rekla je tada lokalnim novinama Janžao metropolis dejli.

Zatim je usvojila još dece i na kraju otvorila sirotište, koje je nazvala „Selo ljubavi". O njoj su pisali mediji, između ostalog o tome da je preživela rak i potrošila bogatstvo.

Godine 2017, broj usvojene dece dostigao je 118. Te godine vlada je počela da dobija informacije građana da se u sirotištu odvijaju sumnjive aktivnosti.

U maju 2018, policija je pronašla da na računu ima 20 miliona juana i 20.000 dolara, kao i da je vozi lend rovera i mercedes. Takođe su otkrili da je umešana u kriminalne aktivnosti od 2011. godine.

Manipulisala je usvojenom decom da prekidaju građevinske radove, tako što bi ih terala da trče oko kamiona na gradilištu. Zatim bi ucenjivala ove građevinske kompanije. Navodno je proneverila novac koji joj je poveren za izgradnju „Sela ljubavi".

Li je u pritvoru od maja, u tom trenutku u sirotištu je bilo 74 dece. Oni su prebačeni u različite škole i prihvatne institucije.

Mnogi u Kini su osudili njene aktivnosti preko društvenih medija, nazvavši je „vukom u jagnjećoj koži".

- Odvratno. Moj ujak je donirao novac za njeno sirotište - napisao je jedan korisnik mreže Vejbo.

- Zvao sam je Velika majka - napisao je drugi korisnik.

- To sad povlačim, ne osećam više ništa prema njoj. Ona nije vredna tog imena.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC na srpskom)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.