NAJVEĆA KAZNA U ISTORIJI! Fejsbuk je upravo pristao da plati 5 MILIJARDI DOLARA! Razlog je SKANDALOZAN!
Foto: Profimedia

odlučeno

NAJVEĆA KAZNA U ISTORIJI! Fejsbuk je upravo pristao da plati 5 MILIJARDI DOLARA! Razlog je SKANDALOZAN!

Fejsbuk je takođe pristao da plati dodatnih 100 miliona dolara za rešavanje optužbi o tome da je obmanuo investitore o ozbiljnosti zloupotrebe podataka korisnika

Objavljeno:

Savezna trgovinska komisija saopštila je u sredu da se Fejsbuk složio da plati rekordnu kaznu od 5 milijardi dolara zbog kršenja privatnosti. Fejsbuk je kažnjen nakon istrage skandala o razmeni podataka u Kembridž analitici.

- Kazna Fejsbuku u iznosu od 5 milijardi dolara najveća je kazna ikada nametnuta bilo kojoj kompaniji zbog kršenja privatnosti korisnika i skoro 20 puta veća od najvećih kazni za privatnost ili sigurnost podataka koje su ikada uvedene širom sveta - navodi se u saopštenju FTC. Dodaju i kako je "to je jedna od najvećih kazni koje je američka vlada ikada procenila za bilo kakvu povredu zakona".

Prema rečima predsedavajućeg FTC-a Džoa Simsona "uprkos ponovljenom obećanju milijardama korisnika širom sveta da će moći da kontrolisu kako se njihove privatne informacije dele, Fejsbuk je potkopao izbor potrošača".

Fejsbuk je takođe pristao da plati dodatnih 100 miliona dolara za rešavanje optužbi o tome da je obmanuo investitore o ozbiljnosti zloupotrebe podataka korisnika, saopštili su iz Komisije za hatrije od vrednosti.

FTC je prvi put počeo da sprovodi istragu nad Fejsbukom u martu 2018. godine, nakon što je ova društvena mreža izvestila da su podaci o čak 87 miliona korisnika došli u posed konsultantske kuće Kembridž analitika.

Omogućavanje pristupa podacima predstavlja kršenja Ugovora o pristanku FTC-a za 2012. godinu. Uprkos činjenici da je kazna od 5 milijardi dolara najveća u istoriji FTC-a, daleko je veća kazna izrečena Guglu u iznosu od 22 miliona dolara, stoga kritičari tvrde kako je kazna preniska. Novčanu kaznu prozvali su "sramotnom šalom", "kartom za parkiranje" i "sporazumom o duši".

"Najveća" kazna FTC-a u američkoj istoriji predstavlja jednomesečni prihod Fejsbuka. Kompanija je u poslednjem kvartalu imala prihod 15 milijardi i 22 milijarde dolara u 2018. godini.

Američki senator Ričard Blumental, demokrata iz Konektikata, nazvao je ovu odluku "listom smokve" koja nudi "nikakvu odgovornost za rukovodioce".

- Oslanjajući se na novčanu kaznu kako bi odvratili Fejsbuk od dosadašnjih radnji, FTC je prevideo lekcije iz prošlosti. Za Fejsbuk je ova kazna jednokratan trošak u zamenu za izvanredan profit koji je izvučen iz decenije zloupotrebe podataka - izjavio je za Rojters Blumental.

Bilo je kritika upućenih FTC-u jer nisu smatrali da je osnivač Fejsbuka Mark Cukerberg lično odgovoran. Komesarka Demokratske federacije FB Rebeka Slauter rekla je da je trgovinska komisija trebala da odvede Zukerberga na sud.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.