JELENA JE IZBODENA I ZADAVLJENA POSLE HAJKE NA VEB STRANICI! Strašan zločin iz mržnje!
Jelena Grigorijeva pronađena je mrtva, Foto: EPA

potresno

JELENA JE IZBODENA I ZADAVLJENA POSLE HAJKE NA VEB STRANICI! Strašan zločin iz mržnje!

Jedna od učesnica protesta rekla je da je ona ubijena jer se nije plašila da kaže istinu

Objavljeno:

Poznata ruska LGBT aktivistkinja izbodena je i zadavljena nakon što su se detalji o njoj pojavili na veb stranici koja potiče svoje sledbenike da "love" gej populaciju.

Jelena Grigorijeva, 41, bila je na meti veb sajta "Saw" na kome su se pojavljivala imena i fotografije zastupnika LGBT prava. U subotu je pronađena mrtva u žbunju u Petrovgradu sa ubodnom ranom i tragovima davljenja.

Prema izveštajima lokalnih medija, jedna osoba je uhapšena. Veb stranica "Saw" koja protažira mrćnju prema gej ljudima pokrenuta je u aprilu 2018. godine, a prošle sedmice je ukinuta. Ova stranica napravljena je sa namerom da okupi takozvane "gej lovce" koji bi obezbedili "povratak Čečenije" - navodeći dakle na "čistku" homoseksualaca iz zapadnog regiona u 2017. godini.

Tri dana pre nego što je ubijena, gospođa Grigorieva je govorila o internet stranici i pozvala vlast da joj uskrati akvtivnosti. Ona je na Fejsbuku napisala: "Agencije za sprovođenje zakona još uvek nisu pronašli kreatore ove "igre" i "doveli ih pred lice pravde" - navodi NBC.

Homoseksualnost nije protivzakonita u Rusiji, no ti strogi zakoni koji dolaze iz Kremlja stvaraju neprijateljsko okruženje prema LGBT zajednici koja se redovno suočava sa neprijateljstvom.

Smrt Jelene Grigorijeve izazvala je bujicu protesta u gradu, na kojima su demonstranti kritikovali medijski mrak po pitanju homoseksualnosti.

foto: Profimedia

Marina Ken, učesnica protesta rekla je: "Jelena je ubijena jer se nije plašila da kaže istinu o temama o kojima se tradicionalno ćutalo u Rusiji i na državnim televizijskim kanalima u zemlji."

Moskva je 2013. godine zabranila "gej propagandu". Ovaj zakon kasnije je osudio Evropski sud za ljudska prava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mail online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.