ZBOG GLUPE GREŠKE AMERIKANACA OVAJ MLADIĆ JE PRITVOREN SKORO MESEC DANA: Doživeo PAKAO iako je njihov državljanin
Francisco Erwin Galicia, Foto: AP

Užas na američkim granicama

ZBOG GLUPE GREŠKE AMERIKANACA OVAJ MLADIĆ JE PRITVOREN SKORO MESEC DANA: Doživeo PAKAO iako je njihov državljanin

Francisko Edvin Galisija, koji je rođen u Dalasu, je priveden na granici dok je putovao na fudbalski događaj u Teksasu

Objavljeno:

Tinejdžera su priveli granični oficiri na skoro mesec dana, uprkos činjenici da je građanin Ujedinjenih država, kaže njegov advokat.

Francisko Edvin Galisija, koji je rođen u Dalasu, je priveden na granici dok je putovao na fudbalski događaj u Teksasu, navodi njegova porodica.

Advokat Klaudija Galan je rekla da su nadležni odbili da puste osamnaestogodišnjaka hispanskog porekla, uprkos dokumentima koji dokazuju njegovo državljanstvo.

Majka mladića, Sanjuana Galisija, je rekla za Dalas Morning Njuz da je njen sin putovao sa svojim bratom i prijateljima, iz svog doma u Edinburgu, na jug Teksasa, na koledž zapadno od Dalasa, 27. juna. Rekla je da je grupa zaustavljena na granici na početku svog puta.

Galisijev sedamnaestogodišnji brat Marlon je rođen u Meksiku i nema američko državljanstvo.

Garsija je nepravedno pritvoren
Garsija je nepravedno pritvoren foto: AP

Marlon je priveden, ali takođe i Francisko koji je sa sobom nosio teksašku indifikacionu karticu koja može da se dobije samo sa brojem socijalnog osiguranja, kaže porodica. Marlon se složio da bude deportovan u Meksiko za nekoliko dana, i sada živi sa svojom bakom.

U međuvremenu, Francisko je proveo tri nedelje u pritvoru granične patrole (CBP), gde, kako njegova majka navodi, nije imao pristup telefonskim pozivima. Pre nekoliko dana prebačen je u ICE pritvor gde su mu dozvolili da pozove svoju majku.

Galan kaže da je predala Franciskov rodni list i druga dokumenta koja dokazuju da je on američki građanin, ali nije uspela da ga oslobodi.

- Prošao je čitav mesec od kad je on nepravedno zatvoren - kaže njegova majka.

- On je građanin Ujedinjenih država i mora da bude pušten odma.

Galisijev slučaj komplikuje to što je njegova majka, kada je bio mlađi, prijavljivajući ga za Meksičku turističku vizu, pogrešno rekla da je on rođen u Meksiku, navodi advokat.

Novosti o Galisijevom pritvoru su došle usred protesta protiv uslova u Američkim pritvornim centrima na granici sa Meksikom.

Advokati koju su posećivali ove ustanove su rekli prošlog meseca da su deca i odrasli ozbiljno zapostavljeni u pretrpanim i nehumanim uslovima.

Predstavnički dom je potisnuo račun od 4,5 milijardi dolara za prvu pomoć na granicama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.