SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA, ESKALACIJA BLIZU: Britanija preti Iranu zbog incidenta u moru i zaplene tankera!
Tanker koji prevozi naftu, Foto: Ruptly Printscreen

EU je izrazio "veliku zabrinutost"

SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA, ESKALACIJA BLIZU: Britanija preti Iranu zbog incidenta u moru i zaplene tankera!

Britanski ministar inostranih poslova Džeremi Hant ranije je odbacio mogućnost vojne akcaije protiv Teheran

Objavljeno: 21:31h

Britanija razmatra niz mera, uključujući i sankcije protiv Irana kao odgovor na eskalirajući spor koji je nastao zbog zaplene tankera u Hormuškom moreuzu.

"Razmotrićemo niz mogućnosti", kazao je britanski ministar obrane Tobias Ellwood na pitanje o mogućnosti uvođenja sankcija Iranu.

Britanski ministar inostranih poslova Džeremi Hant ranije je odbacio mogućnost vojne akcije protiv Teherana, ali pretio je "ozbiljnim posledicama", izražavajući pritom solidarnost sa Sjedinjenim Državama.

Jedna od opcija - zamrzavanje iranske imovine

Po nepotvrđenim medijskim izveštajima zamrzavanje iranske imovine jedna je od opcija, ali ministarstvo inostranih poslova tu je informaciju odbilo da komentariše.

Iranski Čuvari revolucije u petak su objavili da su zaustavili i zaplenili tanker Stena Impero te da su ga priveli u Bandar Abas, na što je Velika Britanija osudila "opasan" čin i pozvala britanske brodove da ne plove tim strateškim morskim prolazom u kojemu su zaredali incidenti.

EU je u subotu izrazio "veliku zabrinutost" zbog zaplene britanskog tankera

Od 23 člana posade tankera u vlasništvu švedskog brodara 18 je indijskih državljana, među njima kapetan, objavio je Iran. Službena Manila navodi da su ostali trojica ruskih pomoraca, te po jedan Latvijac i Filipinac.

EU je u subotu izrazio "veliku zabrinutost" zbog zaplene britanskog tankera u Hormuškom moreuzu, te upozorio na opasnost "nove eskalacije".

"U ionako napetoj situaciji ovakav tok događaja povećava opasnost nove eskalacije i potkopava napore koji se u ovom času poduzimaju radi rešenja sadašnje krize", dodaje diplomatska služba EU-a u saopštenju.

EU poziva sve na suzdržanost kako bi se izbegle nove napetosti, te poručuje da se "sloboda plovidbe mora poštovati u svim vremenima". Ranije u subotu i vlade Nemačke i Francuske pozvale su Iran da oslobodi naftni tanker.

Iran tvrdi da je tanker plovio pogrešnim smerom

Sjedinjene Države već su u petak osudile nasilne metode Irana, a u subotu objavile da američki nenaoružani izviđački zavionu međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Hormuškog moreuza prati stanje nakon iranske zapljene britanskog tankera, te da je u stalnom kontaktu s američkim brodovima u tom području.

Ranije je iranska službena novinska agencija IRNA, pozivajući se na vojni izvor, prenela da je tanker isključio lokator, ignorisao upozorenja Čuvara revolucije i plovio pogrešnim smerom. Novinska agencija Fars je, pozivajući se na službene izvore, izvestila da je tanker sudelovao u nesreći s iranskim ribarskim brodom te je ignorisao njihove pozive u pomoć.

Vlasnik tankera, firma Stena Bulk, odgovorio je da je tanker "u celosti poštovao sve propise o plovidbi, kao i međunarodne propise".

Narušeni odnosi SAD-a i Irana

Odnosi između Vašingtona i Teherana pogoršali su se prošle godine kad je američki predsednik Donald Tramp odbacio međunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. i uveo sankcije protiv Irana.

Hormuškim moreuzom prolazi trećina svetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.