Azijska imperija: Ovako se Kinezi obračunavaju sa rođacima neposlušnih disidenata (FOTO)

Porodice na udaru službi

Azijska imperija: Ovako se Kinezi obračunavaju sa rođacima neposlušnih disidenata (FOTO)

Zbog pojavljivanja anonimnog pisma, u kome se tačku po tačku kritikuje kineski presednik, njegova vladavna i kult ličnosti, Kina sprovodi represivne mere nad rodbine kineskih disidenata kritičara režima
Objavljeno: 07:29h

Poznato je da kritika u Kini nije baš najpoželjniji način izražavanja, ali Kinezi koji užavaju prvanu zaštitu u Sjedinjenim Državama ili Evropi su savim druga priča. Tokom prošle nedelje, dva Kineza koji žive u Nemačkoj i Njujorku optužili su kineske vlasti da otimaju njihove rođake u Kini kako bi vršili pritisak na njih. Tramp je smejurija: Medijski udar kineskih spin-doktora (FOTO) (GIF) Poslednja pritvaranja su, izgleda, povezana sa anonimnim pismom, objavljenim na internetu prošle nedelje, u kome se tačku po tačku kritikuje kineski presednik Si Đinping, njegova vladavna i kult ličnosti koji je izgradio, i poziva da podnese ostavku. U pismu se tvrdi da ga ga napsali "lojali članovi Komunističke partije". Čini se da su kineske bezbednosne službe istrajne u nameri da pronađu autore pisma gde god da se oni nalaze.

Izgleda da rođaci kineske dijaspore u koji žive Kini postaju pijuni u naporima bezbednosnih službi da ućutkaju kritike u inostranstvu.
Ven Junčao, pozanti bloger koji živi u izgnanstvu u Njujorku, prošle nedelje je dobio informaciju da policija u južnom delu Kine, od 22. marta, drži u pritvoru njegovog sedamdesetdvogodišnjeg oca, šezdesetpetogodišnju majku i brata. Junčao tvrdi da nema baš nikave veze sa pomnutim pismom, iako pretpostvalja da se na radaru bezbednosnih službi našao pošto ga je na podelio svom Tviter nalogu.
Slično se dogodilo kineskom novinaru Čangu Pingu, koji živi u Nemačkoj. On tvrdi da su mu kineske vlasti pritvorile dva brata i sestru u prvinciji Sečuan i poslale ultimatum sa zahtevom koji mora da ispuni da bi se oni ponovo našli na slobodi. Od njega se traži da potpuno porekne tvrdnje, koje je objavio na sajtu Dojče Velea, u kome je kritkovao vlasti zbog tajnog kidnapovanja kineskog novinara Đia Đia u skopu istrage o anonimnom pismu.
(Espreso.co.rs / Business Insider)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.