GRADONAČELNIK STOPIRAO GRADNJU NEBODERA: Tvrdi da bi zgrada UNIŠTILA istorijsko jezgro grada i da zaklanja pogled
Ovako bi izgledao neboder Tulipan, Foto: Youtube printscreen

tako se to radi

GRADONAČELNIK STOPIRAO GRADNJU NEBODERA: Tvrdi da bi zgrada UNIŠTILA istorijsko jezgro grada i da zaklanja pogled

Oni koji su podržavali projekat rekli su da će privući 1,2 miliona posetilaca godišnje, ali su njegovi kritičari zabrinuti da će ugroziti neke od najprepoznatljivijih istorijskih pogleda u Londonu

Objavljeno: 15:14h

Plan za izgradnju 300 metara visokog nebodera nazvanog "Tulipan" u Londonu u blizini Temze odbačen je od strane gradonačelnika londona Sadika Kana.

Zgrada, koju je dizajnirala arhitektonska firma Normana Fostera, bila bi druga po visini u zapadnoj Evropi, ali se smatralo da njen dizajn nije dovoljno dobar za tako odličnu lokaciju.

Oni koji su podržavali projekat rekli su da će privući 1,2 miliona posetilaca godišnje, ali su njegovi kritičari zabrinuti da će ugroziti neke od najprepoznatljivijih istorijskih pogleda u Londonu.

Šema je prvobitno dobila zeleno svetlo, ali Kan je u ponedjeljak razbio nade dizajnera, kompanije Foster + Partners.

- Gradonačelnik ima brojne ozbiljne zabrinutosti u vezi sa ovom građevinom i nakon što je detaljno proučio, odbio je dozvolu za program koji bi, po njegovom mišljenju, doveo do vrlo ograničene javne koristi - rekao je Kanov zvaničnik.

- On posebno smatra da je dizajn nedovoljnog kvaliteta za tako istaknutu lokaciju, te da će toranj štetiti londonskom nebu i uticati na obližnji lokalitet sjetske kulturne baštine. Predlozi bi takođe rezultirali nepoželjnim, loše dizajniranim javnim prostorom na nivou ulice.

Izvršni direktor Istorijske Engleske, Dankan Vilson, izrazio je sličnu zabrinutost kada je Londonska korporacija (CoLC) odobrila planove u aprilu.

- Ova zgrada, njena osovina sa izbočinom na vrhu, bi oštetila samu stvar koju njeni investitori tvrde da će isporučiti - turizam i pogled na izvanredno nasleđe Londona - rekao je Vilson.

- Postojanje Londonskog tornja, simbola grada ne samo milionima Londončana, nego i celom svetu i jednom od naših najposećenijih mesta, biće oštećeno.

Međutim, CoLC je to opisao kao „zaista jedinstvenu atrakciju za posetioce“ koja bi pomogla gradu, koji je relativno mirnan tokom vikenda, da privuče više posetilaca.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.