EU ZAVRĆE SLAVINU ZA ERDOGANA: Aktivnosti Turske kod KIPRA razbesnele evropske lidere, uveli im SANKCIJE
Brod za bušenje nafte Turske, Foto: AP

SUKOB

EU ZAVRĆE SLAVINU ZA ERDOGANA: Aktivnosti Turske kod KIPRA razbesnele evropske lidere, uveli im SANKCIJE

Ministri spoljnih poslova upozorili su i da se radi na dodatnim "ciljanim merama" kažnjavanja Turske

Objavljeno: 16.07.2019. 11:16h
  • 2

Ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica EU usvojili su prvu seriju sankcija Turskoj zbog istraživanja nalazišta gasa i nafte u vodama kod Kipra, na šta je zvanična Ankara odgovorila da neće odustati od svojih aktivnosti.

Šefovi diplomatije EU su sinoć naveli da će obustaviti razgovore s Turskom o sporazumu o aviosaobraćaju, da će da zatraži od Evropske investicione banke da razmotri kredite koje daje Ankari i da će da smanji finansijsku pomoć Turskoj naredne godine, prenela je agencija AP.

Ministri spoljnih poslova upozorili su i da se radi na dodatnim "ciljanim merama" kažnjavanja Turske, koja je započela pregovore o priključenju Uniji još 2005. godine.

Lideri EU u junu su upozorili Tursku da mora da obustavi potragu za gasom i naftom oko Kipra ili će se suočiti sa merama EU.

Brisel je tada naveo da turske naftne bušotine krše suverenitet Kipra i međunarodne zakone.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da odluke EU da ograniče kontakte i finansiranje Ankare zbog turskog bušenja u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra, neće uticati na njenu odlučnost da nastavi svoje energetske aktivnosti u regionu.

U saopštenju se navodi da to što EU nije spomenula kiparske Turke u svojim odlukama donesenim u ponedeljak, na sastanku šefova diplomatija EU, "pokazuje pristrasnost EU što se tiče pitanja Kipra".

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media