NOĆ PREVRATA KOJA JE PROMENILA TURSKU: Pre tri godine pokušan je PUČ na Erdogana, njegova OSVETA još traje!
Erdogan na obeležavanju godišnjice puča, Foto: EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE

godišnjica

NOĆ PREVRATA KOJA JE PROMENILA TURSKU: Pre tri godine pokušan je PUČ na Erdogana, njegova OSVETA još traje!

Gotovo 250 ljudi, ne uključujući pučiste, je ubijeno

Objavljeno:

Turska danas obeležava treću godišnjicu neuspelog puča protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a tri godine kasnije i dalje se nastavlja žestok odgovor predsednika.

Za danas je predviđen niz ceremonija sa više Erdoganovih govora, kao i otvaranje muzeja u Istanbulu radi obeležavanja 15. jula, koji je postao praznik u Turskoj.

Pre tri godine, u noći između 15. i 16. jula 2016. godine, "odmetnuti" delovi vojske pokušali su da preuzmu vlast bombardovanjem ključnih tačaka u Ankari i slanjem tenkova u ulice glavnog grada i Istanbula.

Intervencijom lojalnih vojnika i više hiljada Erdoganovih pristalica, koji su izašli na ulice na poziv predsednika, osujećena je pobuna. Gotovo 250 ljudi, ne uključujući pučiste, je ubijeno.

Ankara za puč smatra odgovornim propovednika Fetulaha Gulena, bivšeg Erdoganovog saveznika koji je postao njegov najveći neprijatelj. Gulen, koji više od 20 godina živi u izgnanstu u SAD, negira bilo kakvu umešanost.

Tri godine kasnije čistke protiv navodnih Gulenovih pristalica nastavljaju se nesmanjenim tempom, sa nedeljnim talasima hapšenja.

Posle neuspelog puča, Turska, koja je članica NATO, udaljila se od Zapada kojeg je Ankara optužila za nedostatak empatije i približila se Rusiji.

Svojevrsna komemoracija neuspelom puču podudara se sa novim tenzijama između Turske i njenih zapadnih partnera nastalih zbog turske kupovine ruskog protivvazdušnog sistema odbrane i zbog turskog istraživanja gasa kod kiparske obale uprkos evropskom negodovanju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.