NEVEROVATNA PROMENA U UKRAJINI: Većina stanovnika PROMENILA odnos prema PUTINU, AMERIKANCI BESNI zbog TOGA
Vladimir Putin i Ukrajinci , Foto: Reuter / AP

pristalice rata su mala manjina

NEVEROVATNA PROMENA U UKRAJINI: Većina stanovnika PROMENILA odnos prema PUTINU, AMERIKANCI BESNI zbog TOGA

Podrška za nastavak rata sve dok istočni regioni ne kapituliraju

Objavljeno: 19:19h

Ukrajinci u velikoj meri (69%) podržavaju stvaranje mira sa Rusijom. Pet godina građanskog rata ubedilo je većinu ukrajinskih birača da glasaju za mir pregovorima i kompromisom sa regionalnim vladama Donjeckom i Luganskom i sa Moskvom.

Podrška za nastavak rata sve dok istočni regioni ne kapituliraju, sada se skoncentrisala na zapadni region Ukrajine oko Lvova i među onima u Kijevu koji žive od priliva gotovine iz SAD, Kanade i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Čak i među njima pristalice rata su mala manjina - 28 odsto na zapadu; 16 odsto u centru; u poređenju sa 13 odsto na istoku i osam odsto na jugu. Sveukupno, samo jedan od šest Ukrajinaca (17 odsto) sada želi rat. Mir po svaku cenu preferira jedan od pet (20 odsto); mir uz kompromisne uslove 49 odsto.

Ovo su novi nalazi anketa ukrajinskih glasača sprovedenih u čitavoj zemlji, u junu, koje je naručila i platila holandska vlada. Oni potvrđuju rezultate glasačkog istraživanja sprovedenog u maju za američki Stejt Department.

Sveukupno, 69% ispitanih Ukrajinaca želi mir. Skoro polovina njh uz bilo kakve ustupke.

Ne računajući one koji su odbili da kažu ili su tvrdili da su neodlučni, najjasniji znaci konsenzusa širom zemlje su pregovori o mirovnim uslovima direktno sa predstavnicima vlade Donjeck i Lugansk; okončanje trgovinske blokade i ekonomskih sankcija sa istokom i raspoređivanje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija kako bi se osigurao mir.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Mediji/Webtribune)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.