NOVI SKANDAL U BOINGU: Otkriveno kako su VARALI porodice žrtava stravičnih  NESREĆA - nisu znali šta potpisuju!
Porodice žrtava će tužiti Boing, Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

sramota

NOVI SKANDAL U BOINGU: Otkriveno kako su VARALI porodice žrtava stravičnih NESREĆA - nisu znali šta potpisuju!

Svih 189 putnika i posade poginulo je kada se Boing 737 Max srušio u more samo 13 minuta nakon poletanja

Objavljeno:

Rođaci osoba koje su poginule u padu aviona Boeing 737 Max u Indoneziji prošle godine su prevareni za kompenzacije, kažu njihovi advokati.

Advokati su rekli BBC-u da su mnoge porodice ubedili da potpišu obrasce kojima se sprečava da preduzmu pravne akcije. BBC Panorama otkrila je da su drugi rođaci potpisali slične sporazume nakon još dve nesreće koje su doživeli avioni tog tipa, sprečavajući ih da tuže Boeing na američkim sudovima. Boeing je odbio da komentariše te navodne sporazume.

Svih 189 putnika i posade poginulo je kada se Boing 737 Max srušio u more samo 13 minuta nakon poletanja iz indonezijske prestonice, Džakarte, 29. oktobra 2018. godine. Nakon nekoliko sedmica, rođacima je ponuđena naknada od strane advokata za osiguranje.

Da bi pristupile novcu, porodice su morale da potpišu sporazume koji bi ih sprečili da preduzmu pravne korake protiv Boeinga ili aviokompanije Lajon Er.

Muž Merdian Agustin, Eka, poginuo je u nesreći. Ona kaže da su advokati za osiguranje pokušavali da je prisile da ne traži svoja prava.

- Dali su mi neki dokument za potpisivanje. U dokumentu se kaže da možete imati novac, ali ne možete da tužite Lajon Er. Ne možete da tužite Boing. Rekli su da bi trebalo da potpišem to. Da bi trebalo da krenem napred. Za sat ili dva ću dobiti novac, i nastaviću život, ali ja to ne želim. Ne radi se o novcu. Radi se o životu mog muža.

Agustin nije potpisala, ali se veruje da je to učinilo oko 50 porodica. Oni će dobiti nadoknadu od manje od 92.000 dolara. Isplate su kontroverzne jer po indonezijskom zakonu porodice automatski dobijaju odštetu od 71.000 funti.

Sanjiv Sing, američki advokat koji zastupa neke od porodica, izjavio je da su rođaci BBC-a bili prisiljeni da odustanu od njihovih zakonskih prava.

- Porodice koje su potpisale [dokumente] o oslobađanju i otpuštanju su prevarene za kompenzacije, njih su vrebale osiguravajuće kompanije i branioci tih osiguravajućih društava, i na kraju, u korist Boeinga - rekao je on.

On je dodao da porodice potencijalno imaju pravo na milione dolara kompenzacije.

Ovo nije prvi put da je Boing imao koristi od kontroverznih dokumenata o objavljivanju i razrešavanju. Godine 2005, Boing 737 se srušio u stambeni prostor u Indoneziji, ubivši 149 ljudi. Porodice su potpisale sporazume koji su ih sprečavali da tuže Boing na američkim sudovima. Slični sporazumi potpisani su nakon sudara 737 u kojem je 2007. godine poginulo 102 putnika i posade.

Jedan neimenovani advokat za osiguranje je bio uključen u sva tri navrata. Gospodin Sing kaže da se time postavljaju ozbiljna pitanja o tome da li je Boing bio uključen u skorašnje sporazume o Lajon Eru.

- Mislim da je to neverovatno da Being, u najmanju ruku, nije znao da se ta dokumenta prikupljaju. Mislim da to postavlja vrlo značajno pitanje da li su sve koordinisali.

Boing nije odgovorio ni na jedno pitanje koje je postavio BBC, već je objavio izjavu u kojoj se kaže:

- Boing zaista žali zbog gubitka života i nastaviće da radi sa zajednicama, klijentima i avioindustrijom kako bi pomogao u procesu oporavka. Osiguravatelji za Boing su u razgovorima sa drugim osiguravateljima širom sveta, kao što je tipično i uobičajeno u okolnostima poput ovih.

Glavna osiguravajuća kuća za Lajon Er i Boing je britanska osiguravajuća kompanija Global Aerospace. I oni su demantovali ove tvrdnje.

Boing je u junu objavio da će izdvojiti 100 miliona dolara za porodice žrtava nesreća koje su uključivale njihov avion Boing 737. Međutim, advokati porodica tvrde da njihovi klijenti nisu dobili nikakvo obaveštenje o tome kako će se taj novac iskoristiti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.