NOVO SVETSKO ČUDO: Autoput koji spaja DVA OKEANA duži od 8.000 KILOMETARA, a iza njega se krije MRAČNA TAJNA!
Planeta, Foto: DAILYMAIL.CO.UK / SCREENSHOT

neverovatno

NOVO SVETSKO ČUDO: Autoput koji spaja DVA OKEANA duži od 8.000 KILOMETARA, a iza njega se krije MRAČNA TAJNA!

Nakon izgradnje, put će postati najkraći način kojim će se roba kretati između Evrope i Kine, prenosi "Dejli mejl"

Objavljeno: 11.07.2019. 07:11h
  • 3

Rusija je dala zeleno svetlo za izgradnju autoputa dugog 2.000 kilometara usred pokušaja Kine da oživi drevnu trgovinsku rutu "Put svile", prenose beogradski mediji. 

Privatno finansirana "Meridijan" magistrala kretaće se od ruske granice sa Belorusijom do Kazahstana i biće deo šire mreže koja se proteže od Hamburga do Šangaja, put koji će biti dugačak više od 8.000 km.

Projekat je deo ambiciozne inicijative "Put i pojas" kineskog predsednika Sija Đinpinga, koji mnogi kritičari vide kao nastojanje dalokoistočne sile da dominira globalnom trgovinom.

Nakon izgradnje, put će postati najkraći način kojim će se roba kretati između Evrope i Kine, prenosi "Dejli mejl".

Izgradnje "Meridijan" puta već je počela, očekuje se da će radovi trajato do 14 godina i koštati oko 9,4 milijarde dolara.

Na zapadnom kraju, autoput sa četiri trake će će ulaziti u Belorusiju blizu Smolenska, dok se na istočnoj strani sa kazahstanskom granicom spaja blizu Sagarčina.

Projekat je zamisao Aleksandra Rjazanova, bivšeg zamenika predsednika gasnog giganta "Gazproma", koji poseduje oko 80 posto zemljišta na kome će se graditi saobraćajnica.

Očekuje se da će magistrala skratiti put između teretnih čvorišta u zapadnoj Kini i centralnoj Evropi i ponuditi bržu alternativu do tri železnička koridora, uključujuću Transsibirsku železnicu i Suecki kanal.

Put će biti finansiran kao deo partnerstva između privatnih investitora i državne podrške.

Šef rusko-kineskog analitičkog centra Sergej Sanakojev izjavio je da je autoput "ekonomski opravdan" i da može da stvori više radnih mesta i prihoda za Rusiju.

- Pitanje je samo da li Rjazanov ima dovoljno finansijskih i administrativnih resursa, kao i pravih ljudi. Za sada to ne vidim - dodao je on.

Prema navodima ruske državne agencije RIA Novosti, ruski premijer Dmitrij Medvedev je odobrio prvu fazu projekta i dao mu neophodnu podršku. Medvedev je, kako se izveštava, naredio zvaničnicima da se konsultuju sa inicijatorom projekta o privlačenju investitora, uključujući i Kinu.

Put svile za 21. vek

"Meridijan" autoput će činiti deo inicijative "Put i pojas" (BRI) - autoputa Kina-zapadna Evropa koji će se protezati oko 8.000 kilometara i na kraju povezati luke Hamburg u Šangaj.

BRI je pokrenuta kao oživljavanje drevnog kopnenog Puta svile koji je povezivao istok i zapad preko srednje Azije.

Inicijativa danas već povezuje više od 120 zemalja i gotovo pet milijardi ljudi. Njena razvojna platforma je multilateralne prirode, sa ciljem jačanja sveobuhvatnog globalnog rasta i saradnje između Kine u međunarodnih organizacija.

BRI nastoji da ubrza modernizaciju ekonomije u nastajanju i razvoju, uz učešće naprednih zemalja. Ona će, takođe, pomoći da se rast prihoda u lokalnim područjima poveća sa 1,2 na 3,4 posto, a rast globalnih prihoda sa 0,7 na 2,9 procenta.

Kada je BRI prvi put predstavljena 2013. godine, izazvala je veliko uzbuđenje jer se uklopila u želju azijskih zemalja da se razvijaju na sličan način kao Kina - uz razvoj autoputeva, železnica, aerodroma, luka i drugih javnih infrastruktura.

foto: DAILYMAIL.CO.UK / SCREENSHOT

Obim trgovine između Kine i zemalja učesnica inicijative do tada je premašio 6 triliona dolara, sa investicijama od preko 80 biliona dolara.

Zvanično, Sijeva inicijativa je označena kao pokušaj da se "poveća regionalna povezanost i prihvati svetlija budućnost", međutim, mnogi kritičari navode da je to pokušaj Kine da dominira nad manjim zemljama i globalnom ekonomijom.

Ranije ove godine, SAD su odbile da pošalju zvaničnike na drugi kineski forum "Pojas i put" u Pekingu pozivajući se na zabrinutost oko finansiranja projekta.

Kina je uzvratila tako što je nazvala te stavove predrasudama, rekavši da nikada nije prisiljavala učesnike Inicijative, koja je promovisanje zajedničkog napretka.

U međuvremenu, Rusija je nastojala da se veže za uspeh BRI. Predsednik Vladimir Putin posetio je u aprilu isti forum koji su SAD bojkotovale. Tada je rekao da će kineska inicijativa ojačati "konstruktivnu saradnju" evroazijskih država i osigurati održiv ekonomski razvoj i rast u regionu.

BONUS VIDEO:

ČAROBNI ŠATOR ZA UŽIVANJE! Da ga imate baš ovakvog i na ovom mestu, bili biste veliki srećnik, a evo i zašto?! (VIDEO)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media