ŽIVOT SOROŠA JE BIO PUN USPONA I PADOVA! Iako je JEVREJ, optuživali su ga za saradnju sa NACISTIMA! (VIDEO)
Džordž Soroš, Foto: AP/Francois Mori

(NE)POZNATI DETALJI

ŽIVOT SOROŠA JE BIO PUN USPONA I PADOVA! Iako je JEVREJ, optuživali su ga za saradnju sa NACISTIMA! (VIDEO)

Soroš je rođen kao Đerđ Švarc u jevrejskoj porodici u Budimpešti 12. avgusta 1930. godine

Objavljeno: 10.07.2019. 16:43h
  • 9

Teoretičari zavera optužuju Džordža Soroša za pomaganje nacistima, da je hteo Budimpeštu da napuni izbeglicama, započne građanski rat u SAD...

Ali to su samo neke od optužbi I dok se postavljaju pitanja o istinosti takvih i sličnih priča, činjenica je da se zapravovrlo malo toga zna od 88-godišnjem milijarderu.

Soroš je nekada osnovao najveći hedž fond "Kvantum", a nakon što ga je svojim sinovima ostavio 2011. godine, fokusirao se na svoj lični cilj – kreiranje otvorenijeg društva kroz podržavanje određenih, različitih progresivnih političara.

Soroš je rođen kao Đerđ Švarc u jevrejskoj porodici u Budimpešti 12. avgusta 1930. godine. Kasnije su svoje prezime promenili u Soroš. Koristeći lažne lične karte preživeli su nacističku okupaciju, a Soroš i njegova porodica ostali su u Budimpešti tokom okupacije nacista 1944. do 1945. godine, piše Business Insider.

Pobegli u London!

Mađarsku su ipak napustili 1947. godine, pobegavši u London kad su u zemlju ušli Rusi. Tamo je radio kao konobar u noćnom klubu i nosač na železnici.

Upisao se u Londonsku školu ekonomije koju je završio 1954. godine. Dve godine nakon toga se preselio u Njujork, i dobio posao na berzi. Najveći hedž fond na svetu bio je u njegovim rukama, a kasnije je bio najveći hedž fond na svetu. I ubrzo je postao milijarder, težak 8,3 milijarde dolara.

Finansijski uspeh=nezavisnost

"Moj uspeh na finansijskom tržištu dao mi je veliki nivo nezavisnosti, više nego kod drugih ljudi", kaže.

Godine 2011. postao je penzioner i kontrolu predao u ruke svojim sinovima.

Vratio je milijardu investitorima i osnovao porodičnu kancelariju kako bi upravljao s porodičnim bogatstvom i prihodima u fondaciji.

Bogatstvo u nekretninama

Tri puta je bio u braku, prvi put sa Analiz Vitčak od 1960. do 1983. godine, zatim sa istoričarkom Suzan Veber od 1983. do 2005. godine. Sa svojom sadašnjom suprugom Tamiko Bolton, venčao se 2013.godine. Ima petoro dece.

Vlasnik kuće s dva stana na Menhentu

Porodica ima nekoliko kuća, uključujući i imanje u Sautemptonu, gde je milijarder organizovao proslavu svog 80 rođendana 2010. godine. Imao je i stan na Menhetnu, dok je bio u braku sa svojom bivšim suprugom Suzan Veber. Vlasnik je kuće sa dva stana na Menhetnu, na 5. aveniji, s pogledom na Central Park. Takođe je vlasnik i stambenog kompleksa u Katoni.

Pokušaj ubistva bombom

U njegov dom poslata je bomba 23. oktobra 2018. godine, kao i u domove Hilari Klinton, bivšeg predsednika Baraka Obame, bivšeg glavnog tužioca Erika Holdera, kongresmenke Maksine Voters i Džejmesa Klapera.

Bombe su detonirane i niko nije povređen.

Često ga kritikuju konzervativci zbog velike saradnje i podrške liberalnim političarima u SAD, Mađarskoj, Rusiji itd. Sam za sebe kaže da je Jevrej agnostik.

Veći deo kritika na račun Soroša koje mu stižu iz medija i od političkih ljudi je antisemitski. Orban je pokušao da ga ućutka kroz zakon "Stop Soros".

Orban doneo zakon Stop Soros

foto: Beta/Slobodan Miljević

Bio je na reklamnim oglasima koje je sponzorisala desničarska mađarska vlada koja ga je optužila da je radio na dovođenju muslimanskih migranata u Mađarsku.

Premijer Viktor Orban zalagao se za zakon "Stop Soroš" koji je bio namenjen ućutkivanju njegovih kritičara, uključujući Soroša.

U SAD-u ga optužuju teoretičari zavera, tvrdeći da je pokušao da pokrene građanski rat i da je finansirao nasilje na protestima Unite the Right u Virdžiniji 2017. godine.

Često ga optužuju za saradnju sa nacistima tokom Holokausta. Soroš je odgovorio da mu takve optužbe jako smetaju, i nazvao ih totalnom izmišljotinom.

"Što je veća opasnost, to je veća pretnja, i više osećam potrebu da se suprotstavim”, rekao je.

Njegove kombinacije na berzi predmet osuda

Nekada ga nazivaju "čovekom koji je srušio britansku nacionalnu banku", nakon što je zaradio milijardu dolara kladeći se protiv britanske funte dok se strmoglavila 1992. godine u događaju zapisanom u istoriji Velike Britanije kao "crna sreda".

"Svestan sam da su protiv ideja za koje se ja zalažem", rekao je govoreći o svojim protivnicima, koji mu daju snagu i ‘goriva’ da se bori za ono u što veruje.

Milijarder dosta troši sredstva u ono u što veruje, uključujući i politiku.

Potrošio je najmanje 25 miliona dolara na mobilizaciju glasača kako bi pomogao Hilari Klinton i ostalim demokratama tokom izbora 2016. godine.

Njen poraz ga je iznenadio.

Hilari izgubila jer je gledala s visine

foto: EPA/ Berit Roald

"Čini se da sam živeo u svom balonu", rekao je i dodao: "Izgubila je jer je bila poput učiteljice i s visine govorila ljudima, umesto da ih je slušala".

Neuspešno je podržavao nekoliko kandidata tokom izbora na polovini mandata američkog predsednika 2018. godine.

Trampa nazvao nacistom

foto: Printscreen Youtube

Trampa je nazvao nacistom koji smatra da je sva moć u njegovim rukama.

Bili su prijatelji decenijama, pre nego je došao u Belu kuću. Vreme su provodili u kući zajedničkog prijatelja.

"Nisam znao da ima političkih ambicija, ali ne sviđa mi se njegovo poslovno ponašanje", rekao je.

Nije javno najavio koga će podržavati na izborima 2020. godine, ali je rekao koga sigurno neće - njujoršku senatorku Kirsten Gilibrand.

Protivio se američkoj invaziji na Irak 2003.

Nije uvek bio liberal, podržavao je republičke kandidate sve do invazije na Irak 2003. godine.

Osnivač je i predsednik Fondacije Otvoreno društvo (Open Society Foundations) i finansijskim sredstvima pomaže rad nevladinih organizacija, onih koje se zalažu za obrazovanje, ljudska prava, i niz drugih projekata.

Filantropija je počela da ga zanima 1979. godine kada je osnovao stipendiju za Afroamerikance tokom aparthejda.

Napadi na Soroša u Mađarskoj su toliko oštri da je najavio da će sedište iz Budimpešte prebaciti u Berlin. Srednjeevropski univerzitet, kojeg je osnovao Soroš, planira da se preseli iz Budimpešte u Beč.

Putin ga izbacio iz zemlje

foto: Printscreen / Youtube

Iz Rusije je njegovu fondaciju 2017. godine izbacio ruski predsednik Vladimir Putin.

Tamo je pokrenuo niz programa, među kojima i onaj protiv mučenja.

"Meša se u stvari širom sveta. Ali Stejt department će vam reći da to nema veze s uplitanjem već da se on bavi svojim ličnim poslom", rekao je Putin.

Autor je i 14 knjiga na različite teme - od EU, do globalne finansijske krize.

"Ja sam filantrop. Neki možda misle da sam ljubavnik. Moja filozofija je jako jednostavna. Volim da zarađujem puno novca, da bi puno novca mogao i da dajem", rekao je pred 350 gostiju na proslavi svog 80. rođendana.

Rešite anketu:

Bonus video:

(Espreso.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media