ŠTA ČEKA GRČKU NAKON SMENE VLASTI? Kreditori i dalje BUDNO MOTRE na POTEZE ATINE
Težak posao: Kirjos Micotakis, Foto: Fonet

sve isto

ŠTA ČEKA GRČKU NAKON SMENE VLASTI? Kreditori i dalje BUDNO MOTRE na POTEZE ATINE

Obećao je i da ovoga puta neće biti novih otkaza zaposlenih u državnoj administraciji, kao ni smanjenja penzija

Objavljeno: 10.07.2019. 14:33h
  • 1

Porodica Kirijakosa Micotakisa, lidera konzervativne Nove demokratije koja je odnela pobedu na izborima u Grčkoj, generacijama u vrhu grčke politike.

REŠITE OVU ANKETU

Njegov otac Konstantinos Micotakis bio je premijer Grčke početkom devedesetih. Njegova sestra Dora Bakojanis bila je gradonačelnica Atine pre nego što je postala ministarka spoljnih poslova.

Porodica Micotakis - uz socijaliste iz porodice Papandreu i konzervativce iz porodice Karamanlis - grčkom politikom vlada godinama.

Kada je stranka radikalne levice Siriza u januaru 2015. godine zbacila s vlasti Novu demokratiju, vladala je revolucionarna atmosfera.

Konzervativci su okrivljeni za propast ekonomije i teške mere štednje kojima su Grci morali da se podvrgnu.

Kirijakos Micotakis bio je deo stare konzervativne vlade. Radio je kao ministar za administrativnu reformu i njegov zadatak je bio da otpusti hiljade državnih službenika.

Budućeg premijera rivali nazivaju jednim od „prinčeva" grčke politike.

Kakve promene donosi?

Tokom kampanje, Micotakis i predstavnici Nove demokratije obećavali su da će smanjiti poreze, deblokirati privatizaciju i pomoći srednjoj klasi koja je najviše pogođena finansijskom krizom.

Ipak, pobeda na izborima ne znači da Micotakis ima odrešene ruke da ispunjava obećanja - međunarodna zajednica budno motri na grčke finansije.

Lider Nove demokratije ipak veruje da postoji prostor da se porezi smanje.

„Deluje da se svi slažemo da poreze treba smanjiti, tu računam i one koji su nam dali kredite", rekao je Micotakis za AP.

On će morati da ubedi Brisel da odustane od cilja koji je zadat Atini - da do 2020. godine dostigne suficit od 3.5 odsto.

„Dajte mi godinu dana da ubedim naše kreditore da Grčka misli na razvoj i na posao i da je spremna da se promeni", rekao je on.

Obećao je i da ovoga puta neće biti novih otkaza zaposlenih u državnoj administraciji, kao ni smanjenja penzija.

BONUS VIDEO:

NAKON NAVODNOG TROVANJA DECE OGLASIO SE DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: To je bezočna laž, u prisustvu policije urađene su sve analize, VODA JE ISPRAVNA!

(Espreso.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media