UMRO ČOVEK KOJI JE DIKTIRAO SVETSKU MODU: Žene širom sveta u žalosti!
Artur Rajan otvorio je prvu trgovinu pre 50 godina, Foto: Profimedia

poslednje zbogom

UMRO ČOVEK KOJI JE DIKTIRAO SVETSKU MODU: Žene širom sveta u žalosti!

Tako je otvaranjem čak 370 prodavnica, u 12 država širom Evrope, Primark na ulice donio takozvani "cheap chic"

Objavljeno:

Rajan je prvu trgovinu, Penejs, otvorio prije 50 godina u Dablinu, nakon što mu je šef dao zadatak da osnuje trgovinu sa robom na popustu.

Samo 10 godina kasnije, otvorio je i trgovinu u Velikoj Britaniji, a kako bi izbegao pravne probleme sa Američkim brandom JC Penej, nazvao ju je Primark.

Tako je otvaranjem čak 370 trgovina, u 12 država širom Evrope, Primark na ulice donio takozvani "cheap chic".

Rajan je bio glavni izvršni direktor sve do 2009., kada je postao predsednik uprave, te na toj poziciji ostao sve do svoje smrti. Nadgledao je rast kompanije koja je imala profit od čak 2 milijarde funti godišnje.

Rajan je također pomogao u prepoznatljivosti Primarkovog imena u Velikoj Britaniji kupujući 120 bivših Litlvudovih podružnica 2005. godine.

Ove godine najveća Primark trgovina otvorena je u Birmingamu i na radost kupaca, obogaćena je kafićem, restoranom i kozmetičkim salonom.

Kolege su ga pohvalile za njegovu predanost poslu i rekli su kako nikada nije tražio pohvale i slavu.

Rajan je bio vrlo privatan čovek i jedva poznat javnosti, odbijajući da daje intervjue za novinare.

Živio je u ogromnom strahu od otmice, nakon što mu je IRA osamdesetih otela dvojicu kolega pa je boravio u jednoj od najsigurnijih kuća u Dablinu.

Preduzetnik je takođe pretrpio tešku porodičnu tragediju kada su se njegov sin, unuk i unukova devojka utopili u luci Baltimor u West Corku u junu 2015. godine.

Njegov sin Beri (51), zaronio je u vodu kako bi spasao svog sina Berija Džuniora (21) i njegovu devojku Niamh, ali sve troje su kasnije pronađeni mrtvi.

Rajan je rođen u Dablinu, ali se kao mladić preselio u London kako bi započeo svoju maloprodajnu karijeru u Svanu i Edgaru. Takođe je radio za veletrgovca u Londonu Carr & McDonald.

Kada se vratio u irsku prestolnicu radio je u trgovinama Dunnes u Cornelscourtu.

Džordž Veston, izvršni direktor matične kompanije Primark, izjavio je: "Artur Rajan biće zapamćen kao jedan od velikih divova maloprodaje.

- Kad su moj deda, Garfield Veston i ujak, Galen Veston, regrutovali Artura da vodi Penejs 1969. godine, znali su da je on neverovatan trgovac.

- Artur Rajan učinio je da moda bude dostupna svima, a njegovo nasleđe je veliko. On je izgradio fenomenalnu trgovinu svetske klase, čiji će temelji uvek pripadati Irskoj.

Paul Markant, izvršni direktor kompanije Primark, rekao je: "Sve nas je potaknuo da budemo najbolji što možemo."

Njegova je strast uvek pokazivana uz veliku poniznost, integritet i podršku našem narodu. Sve ove osobine danas ostaju vodeća načela Primarku.

- Tokom cele svoje karijere, Artur je ostao duboko povezan s zaposlenim i klijentima te je redovno posećivao trgovine i šetao po prodajnim mestima -zaključio je Markant.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novac.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.