U OVOM SELU KUĆE PRODAJU ZA 1 EVRO: Ali postoji jedan uslov koji MORATE da ispunite!
Pitoreskni gradić na siciliji bio je pogođen zemljotresom, Foto: Printscreen/Youtube/Fabrizio Ruggieri

živopisno

U OVOM SELU KUĆE PRODAJU ZA 1 EVRO: Ali postoji jedan uslov koji MORATE da ispunite!

Sicilijanci će ovo mesto nazvati modernim Pompejima, otvoreni je to muzej koji se odupire prirodi

Objavljeno:

Pre pola veka pitoreskni gradić na Siciliji, Poggioreale, pogodio je potres zbog kojeg je većina ljudi napustila grad zauvek. No, većina zgrada ostale su da stoje i dalje. I tako je taj grad postao grad duhova, zarobljen u vremenu pre potresa. 1968. godina, stoji napisano kredom na zidu u delomično uništenoj školi.

Izvan nje popločane ulice obrubljene su raskošnim palačama s ukrašenim kamenim tremovima i dvorištima u arapskom stilu. Bili su to nekad domovi bogatih poljoprivrednika i zemljoposednika, a danas u njima vreme provode psi lutalice.

Sicilijanci će ovo mesto nazvati modernim Pompejima, otvoreni je to muzej koji se odupire prirodi. Po zamisli gradonačelnika novog Poggiorealea, gradića izgrađenog niz dolinu nakon potresa, područje bi uskoro moglo biti prepuno života, piše CNN.

- Od potresa iz 1968. godine ovo predivno selo je prazno. Želim da ga izvučem iz mrtvih i napravim da ponovno bude sjajno, kao što je bilo i u prošlosti - kaže Girolamo Cangelosi.

Komadić italijanskog napuštenog raja uništenog velikim potresom

Njegova ideja nije puko sanjarenje, pripremio je arhitekte, a jedino što mu nedostaje su sredstva kako bi svoj plan mogao sprovesti u delo. S prikupljanjem istih započeo je na globalnoj razini, i najpre se obratio bivšim stanovnicima i njihovim porodicama. 5000 njih sada živi u SAD-u, 4000 ih je u Australiji za koje se veruje da su u te zemlje emigrirali nakon potresa.

Misli da može da uveri nostalgične bivše stanovnike da ulože u svoje stare domove, ali i privuče novac ostalih turista koji bi hteli da dobiju predivan komadić Italije po povoljnoj ceni. - Putujem svetom kako bi se povezali sa lokalnim porodicama koje su otišle davno no još uvek su duboko povezani sa svojim rodnim mestom i žele da pomognu - kaže. Nada se da će "turisti koji vole našu zemlju, mali graditelji stambenih naselja i migranti iz Poggiorealea koji sada žive u drugim zemljama, pomoći.

Poslednji je to primer italijanskog gradića bez stanovnika koji koristi ovaj radikalni način da bi se spasao od zaborava. Na nizu drugih lokacija takve stare kuće, onima koji žele da se dosele i nešto ulože, prodane su po ceni od jednog evra. Ovde bi i ta ponuda mogla biti na stolu, dok god su investitori spremni da daju i 50.000 evra koliko je potrebno da se stara zdanja renoviraju, kad se obnove ulice i trgovi i infrastruktura. Nekad imućan grad danas je ruševina, vežbalište za spasilačke službe Onaj ko je spreman da uloži treba biti svestan da kupuje komadić italijanske prošlosti. Grad, čije ime u prevodu znači "kraljevski humak" osnovao je 1642. godine princ kojem je to područje darovao Ferdinand IV.

Legenda kaže da je to ranije bilo naselje kojeg je izgradio Elimo, trojanski heroj koji je pobegao iz svog gorućeg grada i utočište pronašao u tim tihim i mirnim brežuljcima i šumama uz planinu Castellazzo. Poggioreale je tokom veka narastao u imućan grad sa velikim trgom, crkvama i hramovima s pogledom na netaknutu dolinu.

Bilo je to idilično mesto, pre nego ga je pogodio potres.

Podsetnici na tu tragediju i dalje su prisutni. Ispod urušenih zidova stara su kola hitne pomoći iz 60-ih. Do tog starog grada danas spasilačke službe i njihovi psi koriste kao vežbalište u slučaju potresa.

Teoretski nije potrebno puno da bi se grad vratio na staru slavu. Uprkos lošem stanju, ima dobre sadržaje. Tu je i biblioteka, pozorište, bolnica, tržnica, sirotište i mala gostionica za putnike namernike. Neke građevine još uvek nose imena svojih pređašnjih stanara, što je atrakcija koja privlači one u potrazi za bivšim porodičnim domom u tom starom gradu i njegovim uličicama. Vizija u bogatu budućnost Gradonačelnikov stil je pretvoriti grad u utočište za slikovite kuće, butike, preduzetničke trgovine, restorane, barove i prenoćišta. Priroda koja ga okružuje i dalje je savršena, uz mirne maslinike i livade na kojima pasu ovce. Obližnji brežuljci idealni su za biciklizam, treking i berbu pečuraka. Na njima se nalaze i stari dvorci, i slična takva napuštena mesta. Deo ponude su naravno i ekstra djevičansko maslinovo ulje, specijaliteti od ovčjeg sira, i vrhunska lokalna vina. Gradonačelniku u njegovom pokušaju revitalizacije ovog grada duhova pomaže i grupa volontera koju vodi Giacinto Musso i njihova želja da očuvaju lokaciju i obnove izgubljene građevine. Njegov deda preminuo je u tom velikom potresu, a on sada u grad dolazi svaki dan kako bi dočekao posetitelje i poput čuvara stajao uz ruševine i podelio uspomene kao živući svedok.

- Kao deca igrali smo se na uličicama, koje su bile prepune života, trgovaca, plemića, glumaca i preduzetnika. Bio je to jednom napredan grad. Nije to sada mrtav grad, i dalje je živ i moja je misija da ga spasem od zaborava - kaže. Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.