TRAMP JE NESPOSOBAN: Ovo su reči jednog ambasadora, IZAZVALO GA JE ŠTO DONALD NIJE HTEO NAPADNE IRAN
Donald Tramp, Foto: EPA/SHAWN THEW

reagovanje

TRAMP JE NESPOSOBAN: Ovo su reči jednog ambasadora, IZAZVALO GA JE ŠTO DONALD NIJE HTEO NAPADNE IRAN

Darok je takođe ocenio da će predsednik Tramp "pasti" i doživeti "ponižavajući kraj"

Objavljeno:

Donald Tramp i njegov kabinet nesposobni su i disfunkcionalni, a njihova je politka prema Iranu je haotična, ocena je britanskog ambasadora u SAD-u u diplomatskim depešama kojih se domogao britanski list "Mejl on sandej".

Kim Darok, prema nizu tajnih depeša i beleški poslatih vladi u Londonu, koje je list dobio na uvid, kaže:

- Zapravo smatramo da aktuelni kabinet neće postati bitno normalniji nego što jeste; manje disfunkcionalan; manje nepredvidljiv; manje podeljen unutrašnjim sukobima; manje diplomatski nespretan i nevešt - napisao je navodno Darok u jednoj depeši.

Prema pisanju britanskog lista, najoštriji su epiteti koje je britanski diplomata upotrebio u opisu američkog predsednika "nesiguran" i "nesposoban".

Uglavnom su tačne vesti američkih medija o žestokim unutrašnjim sukobima i haosu u Beloj kući, piše još navodno Darok.

U depeši najnovijeg datuma poslatoj 22. juna, britanski ambasador kritikuje Trampovu politiku prema Iranu, nazivajući je "nekoherentnom" i "haotičnom".

Tvrdnja američkog predsednika da je opozvao raketni udar na Iran zato što je moglo da strada 150 Iranaca "nije baš uverljiva", kazao je navodno britanski diplomata.

- Veća je verovatnoća da se od početka nije slagao s tom idejom, pribojavajući se kako bi to očigledno odstupanje od vlastitih obećanja iz predizborne kampanje iz 2016. godine izgledalo u 2020 - napisao je navodno Darok, aludirajući na sledeće predsedničke izbore u SAD, piše Jutranji list.

Darok je takođe ocenio da će predsednik Tramp "pasti" i doživeti "ponižavajući kraj".

U britanskom ministarstvu spoljnih poslova nisu odbacili istinitost depeša.

- Britanska javnost očekuje da naši ambasadori ministrima šalju iskrene, neulepšane ocene politike u zemljama u koje su poslati - kazala je predstavnica ministarstva.

- Njihova mišljenja nisu nužno i mišljenja ministara ili vlade - dodala je.

- Plaćamo ih da budu iskreni - napominje.

- Naš tim u Vašingtonu ima čvrste odnose s Belom kućom i oni će nesumnjivo odoleti takvom neodgovornom ponašanju - istakla je predstavnica britanskog ministarstva spoljnih poslova u osvrtu na moguće posledice curenja depeša u medije.

Darok spada među najiskusnije britanske diplomate, a njegov aktuelni mandat u SAD počeo je 2016. godine, pre Trampove pobede na predsedničkim izborima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.