STALJIN IZRONIO IZ JEZERA! Stanovnici ruskog gradića ostali BEZ REČI!
Josif Staljin, Foto: Printscreen / Youtube

POKRVIŠE SE OKO STALJINA

STALJIN IZRONIO IZ JEZERA! Stanovnici ruskog gradića ostali BEZ REČI!

Stanovnici Kuse, mesta sa 18.000 ljudi, tokom radova na smanjenju nivoa jezera 2018. su primetili veliku Staljinovu statuu

Objavljeno:

Planinski gradić Kusa na Uralu je malo mesto bez velikih priča, ili je bar tako bilo dok na dnu lokalnog jezerceta nije pronadjena statua nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Staljina i izazvala užarenu debatu o njegovom nasledju otvarajući tako stare podele.

Stanovnici Kuse, mesta sa 18.000 ljudi, tokom radova na smanjenju nivoa jezera 2018. su primetili veliku Staljinovu statuu.

Niko ne zna da kaže kako je betonski kip tu završio. Komunistički aktivista Stanislav Safejev je za nju saznao preko fotografije na internetu.

Safejev, pripadnik patriotkog pokreta Duh vremena, uz pomoć drugih aktivista je pokupio kip i prebacio ga kod sebe radi restauracije. Kako tvrdi, ponovno postavljanje statue bi "poboljšalo razumevanje i znanje o tom istorijskom periodu".

Medjutim, suočio se s "ogromnim pritiskom" lokalnih vlasti koje imaju drugačije ideje za Staljina.

Predsednik opštine Kusa Jurij Lisjakov želi da statua bude smeštena u muzej koji bi "ispričao priču te ličnosti i priču o otkrivanju i restauraciji".

Prema njegovim rečima, ekstremne varijacije temperature u Kusi, od -40 stepeni zimi do 40 stepeni leti, oštetile bi betonsku strukturu kipa.

Stanovnici Kuse su podeljeni na one koji Staljina žele u muzeju i one koji bi ga radije videli na javnoj površini.

Marija Tarinina (69) rodjena je nekoliko godina pre Staljinove smrti 1953. Njeno sećanje na Staljina je stoga veoma živo.

"To možda ima veze s mojom mladošću, kada su Staljin i Lenjin bili lideri (...) Ja sam za restauraciju", rekla je ona.

Drugi se sećaju staljinističkih represija u kojima su ubijeni milioni sovjetskih gradjana.

"Učinio je mnogo za zemlju, za Sovjetski Savez. Medjutim, ima i više nego dovoljno dokaza da je loše postupao prema svojim sunarodnicima", kaže 39-ogodišnja Irina Aksjonova.

Kusa, kao i većina ruskih gradova, već ima spomenik Vladimiru Iljiču Lenjinu, vodji Oktobarske revolucije i osnivaču Sovjetskog Saveza. Staljinovi spomenici su, s druge strane, uklonjeni nakon što je njegov naslednik Nikita Hruščov 1956. osudio njegove zločine.

Kako bilo, debata u Kusi prikazuje ambivalentnost i zaborav ruskog društva u vezi sa Staljinom. Jedno prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da polovina Rusa starih od 18 do 24 godine nikada nije čula za staljinističke represije.

U drugom istraživanju, objavljenom ove godine, 70 odsto Rusa je pozitivno ocenilo istorijsku ulogu sovjetskog diktatora.

BONUS VIDEO:

BOLNO PRIZEMLJENJE! Paraglajderi se zakucali u parkirani automobil! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.