DAMA SREBRNE KOSE JE ROK ZVEZDA MEĐUNARODNIH FINANSIJA! Svi joj se DIVE, ali ne znaju za 1 MRLJU U KARIJERI!
Kristin Lagard, generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Foto: CNBC/youtube/printscreen

Nije iznenađenje

DAMA SREBRNE KOSE JE ROK ZVEZDA MEĐUNARODNIH FINANSIJA! Svi joj se DIVE, ali ne znaju za 1 MRLJU U KARIJERI!

"Rok zvezda" međunarodnih finansija, poznata po svojoj staloženosti, kaže da joj nova uloga predstavlja čast..

Objavljeno:

Ne, ne, ne" - to je bilo sve što je Kristin Lagard, generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) rekla prošle godine kada su je pitali da li je zainteresovana da predvodi Evropsku centralnu banku (ECB).

Ipak, samo nekoliko meseci kasnije, Lagard je na korak od toga da se nađe na mestu predsednice jedne od najvažnijih ekonomskih institucija u svetu, prenose mediji.

Francuskinja je u utorak nominovana za tu poziciju, a dok zvanično ne bude i odabrana, svoje aktivnosti kao direktorka MMF-a je privremeno obustavila.

"Rok zvezda" međunarodnih finansija, poznata po svojoj staloženosti, kaže da joj nova uloga predstavlja čast.

"Prva žena" postala je jedna od najuticajnijih evropskih ambasadora u svetu međunarodnih finansija. Upravo ova sintagma prati je kroz celu karijeru. Bivša advokatica je prva žena koja je vodila advokatsku kompaniju "Bejker & Mekenzi", prva žena koja je služila kao ministrka finansija u jednoj od G8 zemalja i prva žena koja je vodila MMF.

Nije iznenađenje da stoga Lagardova iz sve snage navija za žene i njihovo postavljanje na ključne pozicije, govoreći da je to ključ poboljšanja svetske ekonomije.

Dama srebne kose rođena je u Parizu 1956. godine. Školovala se jedno vreme u SAD gde je usavršila engleski jezik nakon što je 1973. godine dobila stipendiju. Nakon studiranja prava u Parizu, 1981. godine pridružila se kompaniji "Bejker & Mekenzi", a 18 godina kasnije je došla na njeno čelo.

Francuska ministarka trgovine postala je 2005, a dve godine kasnije našla se na mestu ministarke finansija. Direktorka MMF-a postala je 2011. godine i od tada je na toj poziciji.

Za Lagardovu mnogi kažu da je "ledena kraljica", uvek konkretna i poznata po svojim direktnim razgovorima. Nekadašnja sinhrona plivačica francuskog nacionalnog tima, vežba i dalje svakodnevno, a to čini i u pauzi između sastanaka ukoliko je potrebno.

Njena karijera ipak nije bez ijedne mrlje, a našla se i pod istragom zbog zloupotrebe položaja i to zbog francuskog tajkuna Bernarda Tapija. Tapi je 2005. dobio rekordnih 404 miliona evra kompenzacije na osnovu arbitražne odluke u sporu između Tapija i državne banke "Kredi Lione" oko prodaje deonica kompanije "Adidas". Lagardova kao tadašnja ministarka finansija nije obustavila arbitražu, a mnogi smatraju da je to učinila iz zahvalnosti prema Tapiju koji je tokom izbora podržao Nikolasa Sarkozija.

Svoju odluku Lagardova je branila govoreći da je to bila najbolja solucija u to vreme. Zbog nemara je proglašena krivom, ali bez kazne.

Lagard je duži niz godina u samom vrhu najmoćnih žena na svetu. Magazin Forbs stavio ju je 2009. godine na 17. mesto, a "Fajnenšenal tajms" je te godine rangirao kao najboljeg ministra finansija Evrozone.

Poslednjih nekoliko dana, osim što je u centru pažnje zbog nominacije za lidera ECB, bila je glavna tema i zbog samita G20 u Japanu i snimka koji je objavila francuska vlada. Na tom snimku vide se francuski predsednik Emanuel Makron, britanska (još uvek) premijerka Tereza Mej, ćerka američkog predsednika Donalda Trampa Ivanka Tramp i sama Lagardova. Ono što je mnogima zapalo za oko je reakcija Lagardove na Ivankino mešanje u razgovor. Malo prevrtanje očima je zabeležila kamera, ali se Legardova "iskupila" kasnije postavljanjem zajedničke fotografije na Tviter sa Trampovom ćerkom.

S obzirom na to da Tramp želi da se upravo Ivanka nađe na mestu šefa Svetske banke, ovo bi značilo da će se dve žene, koje povremeno prekrenu očima jedna drugoj, naći na čelu dve najvažnije ekonomske institucije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.