VRIŠTEĆA MAPA POKAZUJE PAKAO U EVROPI: Ova prognoza je ZASTRAŠUJUĆA (FOTO)
Francuska se nalazi u sred vremenskog fenomena koji tamo nazivaju "kanikul", Foto: Ruben H/Twitter/printscreen

vremenskI fenomen

VRIŠTEĆA MAPA POKAZUJE PAKAO U EVROPI: Ova prognoza je ZASTRAŠUJUĆA (FOTO)

"Kanikule" se mogu razlikovati od uobičajenih toplotnih talasa njihovim neumoljivim intenzitetom

Objavljeno:

Francuska se nalazi u sred vremenskog fenomena koji tamo nazivaju "kanikul" i mnogi predviđaju da će ove nedelje tamo biti oboreni rekordi najviših zabeleženih temperatura, piše "Blic".

"Kanikul" nije uobičajeni toplotni talas, već mnogo intenzivniji i strahuje se da bi mogao da ima veoma opasne posledice po zdravlje ljudi, naročito one sa oboljenjima srca.

Tu opasnost najbolje ilustruje mapa sa prognozama temperatura za danas (27. jun) koju je na Tviteru podelio francuski meteorolog Ruben Halali. Na njoj kao da je formirana ljudska lobanja koja vrišti. On je uporedio mapu sa slikom Edvarda Munka "Vrisak" iz 1893. godine.

Mapa je najpre objavljena 20. juna na sajtu "Meteociel" koji automatski generiše vizuelizacije vremenskih šablona na osnovu podataka iz različitih modela prognoziranja.

Portparol "Meteociela" Silven Dipon je rekao da ova mapa sasvim slučajno nalikuje na lobanju.

- Na sajtu imamo toliko mapa za svaku prognozu, pa je statistički moguće da neke od njih ovako izgledaju - rekao je on.

Mapa pokazuje da u gotovo čitavoj Francuskoj najviša temperatura vazduha neće padati ispod 28 stepeni Celzijusa na visinama iznad 1.500 metara, što je neuobičajeno visoko za ovo doba godine.

Prema francuskoj Nacionalnoj meteorološkoj službi, "kanikule" se mogu razlikovati od uobičajenih toplotnih talasa njihovim neumoljivim intenzitetom, uz noći koje su vrele gotovo kao i dani. Oni se uglavnom dešavaju kasnije na leto, između 15. jula i 15. avgusta.

Inače, u sredu su već oboreni rekordi po vrućini u delovima Francuske, Nemačke, Poljske i Češke, a čak je i na Alpima zabeleženo oko 30 stepeni Celzijusa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.