POSLE 4 GODINE OVA DELEGACIJA SE VRAĆA U SAVET EVROPE: Sledi glasanje koje će sve promeniti!
Ilustracija/Savet Evrope, Foto: Beta

Izuzetno burna rasprava

POSLE 4 GODINE OVA DELEGACIJA SE VRAĆA U SAVET EVROPE: Sledi glasanje koje će sve promeniti!

Delegacija Srbije snažno je podržala ruske kolege

Objavljeno: 26.06.2019. 23:00h
  • 1

Delegacija Ruske Federacije vratila se danas u Parlamentarnu Skupština Saveta Evrope (PS SE), da bez ikakvih ogranicenja učestvuje u radu ove institucije posle četiri godine pauze.

Izuzetno burna rasprava, sa oštro sukobljenim stavovima Velike Britanije, Ukrajine i baltičkih zemalja sa jedne strane i na drugoj strani - velike većine zemalja, koje su želele povratak Rusa, polarizovala je PS SE.

Delegacija Srbije snažno je podržala ruske kolege, a doprinos debati dali su šefica delegacije Aleksandra Tomić, narodna poslanica Biljana Pantić Pilja i narodni poslanik Aleksandar Šeselj, braneći pravo ruskih građana da imaju svoje predstavnike u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Rezolucija, kojom je Rusija vraćena u PS SE, usvojena je sa 116 glasova za, dok su protiv glasala 62 poslanika.

Povratkom ruske delegacije, ojačala je snažno podrška i pozicija Srbije u ovoj instituciji.

Juče je usvojen i izvestaj "Ka ambicioznoj agendi:o rodnoj ravnopravnosti" i izveštaj o sprovođenju Istanbulske konvencije, a izvestilac je bila narodna poslanica Elvira Kovač. Ona je istakla pozitivan primer Srbije u borbi protiv nasilja u porodici i vidljiv napredak u oblasti rodne ravnopravnosti. U raspravi za ovaj izveštaj učestvovali su i narodne poslanice Stefana Miladinović i Biljana Pantić Pilja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media