PUTIN IMA NOVO LASERSKO ORUŽJE! Strašno je šta radi neprijateljima!
Vladimir Putin, Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

demonstriraju vojnu moć

PUTIN IMA NOVO LASERSKO ORUŽJE! Strašno je šta radi neprijateljima!

Veoma su moćni!

Objavljeno:

Ruska vojska koristi i novo naoružanje, u vojnim vežbama koje je Vladimir Putin naredio da se koristi u centralnim delovima zemlje, piše srpski Kurir.

"Novi oružani sistemi se već testiraju i biće spremni u bližoj budućnosti. Ova oružja osiguravaće sigurnost Rusije ne samo danas već i u budućnosti. U bližoj budućnosti mornarica će dobiti potpuno novi sistem.

On koristi hipersoničnu i lasersku tehnologiju. Prve verzije su već na borbenoj proveri. To nije ogledni, već stvarni borbeni obrazac. Rusija je jedan od svetskih lidera u sistemima laserskog naoružanja", kazao je ministar obrane Sergej Šojgu.

Kako nastavlja dalje Kurir, posebnu pažnju privlači sistem Palantin koji može da oslepi neprijatelja signalima, suzbija radio-komunikaciju protivnika, ometa sve kanale komunikacije uključujući mobilnu i blokira elektronske uređaje.

Međutim, sve te najave trebalo bi da uzmemo uz zdravu dozu skepse. Setimo se prošle godine kada je šef Rosteka, ruskog giganta za proizvodnju vojne opreme objavio kako su osmislili novi premaz kojim će njihovi vojnici i tenkovi postati nevidljivi.

Sergej Čemezov je rekao novinskoj agenciji TASS da će pokazati nevidljivu kacigu na jednoj nadolazećoj izložbi. Međutim, stručnjaci su već onda bili skeptični. Kako podseća portal Popular Mechanics, stručnjaci su skeptični zato što ovo nije prvi put da Rusija predstavlja oružje koje kasnije podmetnu pod tepih.

U nastavku pročitajte samo nekoliko primera takvog oružja.

Štit od plazme

Kad su Amerikanci predstavili prve nevidljive letelice, Rusi su uvideli koliko njihova tehnologija kaska.

Kao alternativu su 1999. godine predstavili generator plazme kojim je trebala da se smanji vidljivost bilo kojeg aviona. Prototipovi su predstavljeni na Suhoju 27, ali se ispostavilo da generatori nisu dovoljno snažni i svi su odustali od čitavog projekta. Takve priče su rodile brojne teorije zavere, ali stvarnost je daleko dosadnija. Naučnici su pokazali da električna energija može da promeni učestalost seizmičkih aktivnosti, ali mnoštvo drugih stvari ima isti učinak.

Geofizička oružja

1996. godine je Moscow News objavio da Rusija radi na tajnom oružju za potrese i vulkanske erupcije. Takve priče su rodile brojne teorije zavere, ali stvarnost je daleko dosadnija. Naučnici su pokazali da električna energija može da promeniti učestalost seizmičkih aktivnosti, ali mnoštvo drugih stvari Daleko najveći problem i prepreka je što niko ne može da kontroliše učinak, jednom kad i ako ga proizvede.

Atomski pištolj

Vladmir Žirinovski, ekstremistički nacionalista i dugogodišnji Putinov prijatelj, 1994. godine je tvrdio da je Srbimatokom rata dao Elipton, atomski pištolj. Mala verzija je navodno ubila 12 bosanskih vojnika u jednom testiranju. "Svet ne može da pojmiti snagu ovog oružja", rekao je zamenik Žirinovskog na konferenciji za medije u Beogradu. Od tada niko nije čuo za to oružje.

Ruski mediji su 2014. godine ispričali kako su dva ruska Suhoja nadletela američki ratni brod Donald Cook i uspeli su da ugase sve obrambene sisteme na brodu koristeći napredno oružje Kibini.

Elektronska bomba

Ruski mediji su 2014. godine ispričali kako su dva ruska Suhoja nadletela američki ratni brod Donald Cook i uspeli su da ugase sve obrambene sisteme na brodu koristeći napredno oružje Kibini. "Svi su bili toliko uznemireni da su podneli ostavke jer nisu mogli da obrane sopstveni brod i posadu od takvog oružja", objavio je tada Sputnik. Američka mornarica je objavila da se zapravo ništa nije dogodilo nakon što su Rusi preleteli brod. Zrak smrti

Dok se Hladni rat približavao kraju, Amerikanci su radili na razvoju lasera za rušenje raketa. Analitičari su upozoravali da Sovjeti rade na oružju kojim bi ispaljivali čestice visoke energije i tako uništavali satelite. Istraživanje u Semipalatinsku, gde se pretpostavljalo da rade na takvom oružju, ispostavilo se da se tiče raketa na nuklearni pogon. Zombi puška 2012. godine su brojne naslovnice brujale o oružju kojim se obične ljude pretvara o zombije potpuno podložne naredbama.

S-100 Superbombarder Naravno da je i to kasnije ispalo ne baš potpuno tačno, pa je čak i Vladimir Binhi s Ruske akademije rekao da nećemo videti takvo oružje u skorije vreme. S-100 Superbombarder Suhoj-100 trebao je da bude bombarder koji putuje brzinom od tri mača, trup je većim delom izrađen od titanija jer je trebalo da izdrži visoke temperature.

Torzijska polja

Nekoliko prototipa je izgrađeno, ali je čitav projekat ugašen 1974. godine. Torzijska polja 1987. godine su sovjetski naučnici počeli da razvijaju, dakle navodna polja čiste energije sa razornim gravitacijskim učincima, a o tome zapadni naučnici nisu imali pojma. Kasnije se ispostavilo da je bilo reči o uspešnoj prevari pa su "naučnici" zgrabili 500 miliona dolara od države, a od oružja nije bilo ni traga ni glasa.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.