SVET JE SVE BLIŽI KATASTROFI: Najnovija poruka TRAMPU iz Irana je dramatična!
Donald Tramp, Foto: Washington Post/youtube/printscreen

prepreke u odnosima dve zemlje

SVET JE SVE BLIŽI KATASTROFI: Najnovija poruka TRAMPU iz Irana je dramatična!

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine

Objavljeno:

Iran je danas saopštio da su SAD uvodjenjem novih sankcija najvišim iranskim zvaničnicima odlučile da "za stalno" zatvore diplomatski put izmedju Vašingtona i Teherana.

"Uvodjenje beskorisnih sankcija iranskom vrhovnom lideru i šefu diplomatije predstavlja stalno zatvaranje puta diplomatije s Trampovom (američkog predsednika Donalda) na sve spremnom vladom. Trampova vlada je na putu da uništi sve medjunarodne mehanizme namenjene očuvanju svetskog mira i bezbednosti", naveo je na Tviteru Abas Musavi, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.

SAD su juče objavile nove "oštre" sankcije, a na meti su se našli i vrhovni iranski lider, ajatolah Ali Hamnei, i više komandanata elitne Revolucionarne garde.

Tramp, koji optužuje Iran da želi da napravi nuklearno oružje i da je "sponzor terorizma", potpisao je ukaz koji bi trebalo da spreči "vrhovnog vodju, njegov tim i druge iz njegovog bliskog okruženja da pristupe osnovnim finansijskim sredstvima".

Američki ministar finansija Stiven Mnučin je najavio je da će se "ove nedelje" na listi sankcionisanih naći i iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif.

Mnučin je izjavio da će SAD zamrznuti "milijarde dolara".

Iran je odgovorio u UN, pozivajući Vašington da prekine "vojni avanturizam" i "ekonomski rat" uz ocenu da nema pogodne "klime" za razgovore sa SAD.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.